Brabantse Milieufederatie blij met stikstofuitspraak: 'Duidelijk signaal'
Dingemans hoopt dat het kabinet nu zijn verantwoordelijkheid neemt. "Maar we verwachten dat het moeilijk zal zijn. Er is momenteel weinig steun in Den Haag voor een harder stikstofbeleid, maar het is wel hard nodig."
Of de politiek het nu leuk vindt of niet, het kabinet moet aan de slag van de rechter. "De rechter legt ook niet voor niets een dwangsom op als de overheid niet genoeg doet", zegt Dingemans. "Ik denk dat de uitspraak sowieso indruk zal maken. Dit is een steun in de rug voor iedereen die zich inzet om het stikstofprobleem op te lossen."
LEES OOK: Rechter geeft Greenpeace gelijk, Staat moet meer doen voor kwetsbare natuur
Wat betekent de uitspraak van de rechter?
Om achteruitgang van de natuur tegen te gaan, moet de stikstofuitstoot flink omlaag. De rechter dwingt de Staat er nu toe ervoor te zorgen dat in 2030 in de helft van de kwetsbare natuurgebieden niet meer stikstof neerkomt dan de natuur aankan. Als dat voor die tijd niet het geval is, moet de Staat een dwangsom van 10 miljoen euro betalen. Ook moet de natuur die er het slechtst aan toe is als eerste worden geholpen.
Welke maatregelen het kabinet moet nemen om de stikstofuitstoot terug te dringen is aan de politiek, vindt Dingemans. "Maar we zien dat er in de provincies al hard aan plannen gewerkt is. Extra geld en steun uit Den Haag is zeer gewenst."
Alle sectoren
Volgens Dingemans moeten alle sectoren een bijdrage leveren. "Je moet natuurlijk stikstofbronnen wegnemen, maar daarbij gaat het niet alleen om de veehouderij", zegt ze. "Dat de landbouw verantwoordelijk is voor het grootste gedeelte van de stikstofuitstoot weten we al jaren, maar heel veel boeren hebben al veel gedaan om hun uitstoot te verminderen."
Dat dat niet genoeg is gebleken, ziet Dingemans ook: "Het vorige kabinet was op weg met haar beleid, maar dat was al niet genoeg. Het huidige kabinet deed een stap terug toen het die plannen schrapte, terwijl er eigenlijk twee stappen vooruit nodig zijn."
Het zal lastig worden om in 2030 nog maar in de helft van de kwetsbare natuur niet meer stikstof neer te laten komen dan dat die natuur aankan, denkt Dingemans. "Maar het is wel degelijk mogelijk. We moeten vandaag aan de slag."
DIT VIND JE OOK INTERESSANT:
Provincie wil maatregelen en geld zien van het Rijk na stikstofuitspraak