Beloning leidt bijna nooit tot gouden tip voor de politie
Op donderdag 26 oktober 2023 werd Sabir Bouchan (toen 41 jaar) voor het laatst gezien. Rond twaalf uur 's middags verliet hij zijn huis aan de Keenseweg in Etten-Leur. Die dag is hij door getuigen in Bosschenhoofd gezien en gesproken. Op bewakingsbeelden is te zien dat hij die avond daarvoor een coffeeshop aan de Willemstraat in Breda bezocht. Van Sabir is na 23 oktober geen enkel teken van leven meer vernomen.
De politie onderzoekt al heel lang wat er met hem gebeurd is. Ze hoopt nu met behulp van een flinke beloning alsnog achter het lot van Sabir te komen.
Maar in de praktijk krijgt de politie die gouden tip bijna nooit. In tien jaar tijd - tussen 2012 en 2022 - loofde het Openbaar Ministerie 55 keer een beloning uit. Geen enkele keer werd dat geld daadwerkelijk uitgekeerd.
Het middel wordt vooral ingezet bij zeer zware misdrijven die nog niet zijn opgelost. Maar in geen enkel geval leidde een tip ook echt tot het ontbrekende puzzelstukje.
We zochten uit hoe dat nou werkt, zo'n gouden tip. Bekijk hier de aflevering van HOE?!
Waarom wordt dit middel dan toch ingezet? Volgens het Landelijk Parket blijft de beloning een 'waardevol, ultiem middel'. "Als politie en justitie zien wij het liefst dat mensen die iets te melden hebben, dat uit zichzelf doen. Maar soms hebben ze een duwtje in de rug nodig. In de vorm van een financiële prikkel", stelt een woordvoerder.
Dat de kans op succes zo laag is, maakt volgens de voorlichter niet per se uit. "Baat het niet dan schaadt het niet. Toegegeven: het aantal uitgekeerde beloningen is ook landelijk gezien klein. Maar bij iedere zaak die hierdoor toch wordt opgelost, zijn wij blij."
Wie kijkt naar het aantal uitgeloofde beloningen in Brabantse zaken, ziet een piek tussen 2016 en 2020. Die valt voor een groot deel te verklaren, zegt een woordvoerder van het OM. Vanaf 2017 bracht de politie namelijk de coldcasekalender uit. In 2021 werd het project stopgezet, omdat het niet effectief genoeg zou zijn.
Ander doel
Onderzoekers van de Open Universiteit geven in hun rapport nog een andere reden waarom de lage slagingskans niet per definitie erg is. Het doel van beloningsgeld zou volgens de onderzoekers namelijk zijn verschoven in de loop der jaren.
Waar dit middel eerst vooral werd ingezet als laatste redmiddel bij cold cases, wordt het tegenwoordig vaker ingezet in het begin van een opsporingsonderzoek. Zo probeert justitie volgens de onderzoekers onrust te creëren bij daders en mensen in hun omgeving, in de hoop dat zij onder druk fouten maken. Bijvoorbeeld door cruciale informatie te bespreken via een afgetapte telefoonlijn.
DIT VIND JE OOK INTERESSANT
10.000 euro voor gouden tip over vermissing Sabir
Duizenden flyers verspreid om vermiste Sabir te vinden
Een eerdere versie van dit artikel verscheen in december 2022.