Te weinig sociale huurwoningen gebouwd, bekijk de cijfers uit jouw buurt

Vandaag om 13:20 • Aangepast vandaag om 16:43
nl
In de meeste Brabantse gemeenten zijn de afgelopen jaren minder corporatiewoningen gebouwd dan de overheid wil. Woningcorporaties bouwen het grootste gedeelte van de sociale huurwoningen in Nederland. In 52 van de 56 gemeenten was minder dan 30 procent van de nieuwbouwwoningen die erbij kwamen van 2020 tot en met 2023 een corporatiewoning. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek, verzameld door Aedes, de brancheorganisatie van corporaties.
Profielfoto van Rens Knapen
Geschreven door

Dat het aantal sociale huurwoningen in Nederland schaars is, is inmiddels wel bekend. Mensen staan jarenlang op de wachtlijst voor zo’n betaalbaar huis. Daarom wil het kabinet dat minstens 30 procent van de nieuwbouw sociale huur is.

Woonminister Keijzer bezig met een wet waarmee de overheid dat percentage kan afdwingen bij een gemeente. Tussen 2020 en 2023 voldoen slechts vier Brabantse gemeenten aan die richtlijn.

In Den Bosch, Vught, Dongen en Etten-Leur werd de wens van 30 procent sociale huur voor nieuwbouw gehaald. Oosterhout haalde het streven nét niet. Daar ligt het percentage op 29 procent.

Eindhoven en Tilburg bouwden niet genoeg nieuwe sociale huurwoningen, maar dat betekent niet dat er absoluut geen sociale huurwoningen van corporaties zijn. Van de bestaande woningvoorraad is in beide steden meer dan 30 procent een corporatiewoning.

Wachten op privacy instellingen...

Mocht de kaart niet goed zichtbaar zijn, klik dan hier voor een andere versie van de kaart.

Corporaties vinden dat de invoering van die wet te lang duurt. "Veel mensen wachten ongelofelijk lang op een betaalbaar huurhuis", zegt Aedes-voorzitter Martin van Rijn. "Corporaties willen en kunnen nieuwe woningen bouwen en voegden in 2024 al ruim 20.000 woningen toe, maar het tempo moet verder omhoog. Zonder regie vanuit de overheid komen er onvoldoende bouwlocaties beschikbaar."

Geen een huis erbij
Dat gemeenten niet aan de richtlijn kunnen voldoen, betekent niet dat ze daar niet toe bereid zijn. Zo kwam er Nuenen, Nederwetten en Gerwen tussen 2020 en 2023 geen enkele corporatiewoning bij. In totaal bestaat 15,5 procent van de huizen daar uit sociale huur.

"Nuenen heeft van origine een laag percentage sociale huur en de ambitie om er behoorlijk veel toe te voegen is er zeker", zegt wethouder Patrick Kok van de gemeente Nuenen, Gerwen en Nederwetten. "Die 30 procent ondersteun ik van harte en het is goed dat het Rijk daarop stuurt."

Maar wat hem betreft, hoort daar wel wat bij. "Breng corporaties ook in de positie om meer te bouwen en dat is een financieel vraagstuk. De minister heeft daar echt een vraag te beantwoorden."

Zo zou het Rijk volgens de wethouder bijvoorbeeld de vennootschapsbelasting voor corporaties kunnen verlagen of afschaffen. Daarbij zijn corporaties veel geld kwijt aan het verduurzamen van woningen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!