SCHIMMELHUIZEN

Hierdoor krijg je schimmel in je huis en zo kom je er vanaf

Vandaag om 11:00 • Aangepast vandaag om 12:25
nl
Schimmels in huis zijn een groeiend probleem. Door de vele regenval van de afgelopen maanden, ons zuinige stookgedrag en door slechte ventilatie krijgen schimmels steeds vaker de kans om toe te slaan in huis. En dat is op zijn zachtst gezegd niet prettig. Omroep Brabant heeft deze week een meldpunt geopend voor schimmelhuizen. Schimmelexpert Jos Houbraken van het schimmelinstituut Westerdijk Fungal Biodiversity legt uit wat je wel en niet moet doen.
Profielfoto van Ferenc Triki
Geschreven door

Iedereen heeft ze vast wel eens gezien. Het begint met een paar kleine vlekjes op je muur, plafond of kozijn, maar als je niet oppast verspreiden ze zich als een olievlek door de kamer. In totaal zijn er miljoenen verschillende soorten schimmels.

Toch is er maar een klein aantal soorten die je thuis tegen kunt komen. "Er is een setje van ongeveer dertig verschillende soorten die we meestal tegenkomen in huis", vertelt schimmelexpert Jos Houbraken uit Eindhoven.

"Zonder vocht, geen schimmels in huis."

In het laboratorium van het instituut doen experts onderzoek naar de verschillende soorten schimmels. Waar komen die schimmels vandaan? Het probleem begint altijd met vocht. "Zonder vocht, geen schimmels in huis", vertelt Houbraken. "Het kan zijn dat je een lekkage in je woning hebt, dat je huis niet voldoende is geïsoleerd, dat je niet goed ventileert of dat je niet voldoende stookt in huis."

LEES OOK: Ewoud woont in een schimmelhuis: 'Mijn partner wordt er ziek van'

"In vergelijking met warme lucht houdt koude lucht minder vocht vast, waardoor de relatieve luchtvochtigheid sneller te hoog is. Omdat koude lucht minder vocht opneemt, slaat het vocht eerder op je muren en ramen, waardoor je meer kans hebt op schimmelgroei in huis. Een verwarmd huis en een luchtvochtigheid van zestig procent of lager voorkomt schimmelgroei in huis."

Tips van experts om schimmels buiten de deur te houden:

  1. Zorg altijd voor goede ventilatie: zet regelmatig de ventilatieroosters of de ramen open.
  2. Laat het niet te koud worden in de woning, dus verwarm goed.
  3. Isoleer je huis goed (als je daarvoor het geld hebt).
  4. Maak je huis goed schoon. Ook in de randen van je kozijnen. Schimmels zijn namelijk gek op stof.

Nu we weten waardoor schimmel kan ontstaan, is het natuurlijk de vraag hoe kom je er weer vanaf? Houbraken: "Het belangrijkste is eerst uit te zoeken waardoor de schimmelgroei in jouw huis is ontstaan. Dus het vochtprobleem achterhalen en het oplossen. Anders komen ze zo weer terug. Pas daarna is het zinvol om de schimmel te verwijderen."

"Ga zo'n schimmel niet zelf wegwrijven met chloor of andere middeltjes."

Sommige experts zeggen dat je de schimmels zelf kunt verwijderen door regelmatig met chloor te deppen op de desbetreffende plek. Chloor werkt namelijk goed om schimmels te doden. Houbraken waarschuwt voor de mogelijke gevaren: "Bij het wegwrijven van een schimmelplek kunnen er grote hoeveelheden schimmeldeeltjes in de lucht komen die je dan weer inademt. Daar kun je last van krijgen, zeker als je al onderliggende klachten hebt. Neem altijd goede voorzorgsmaatregelen of laat het verwijderen door een gespecialiseerd bedrijf."

Klik hier om een melding van jouw schimmelhuis te maken

Wachten op privacy instellingen...

Het opsporen van schimmels in huis is niet altijd even makkelijk, terwijl mensen soms wel klachten hebben die wijzen op schimmelgroei. Houbraken onderzoekt of het mogelijk is om sneller vast te kunnen stellen of er schimmels in huis zijn. “Niet elke schimmel is duidelijk zichtbaar. Soms zit de schimmel op een niet-zichtbare plek, soms zijn schimmelplekken nog microscopisch klein en soms worden plekken niet door de bewoner als schimmel herkend." Dat laatste is bijvoorbeeld het geval wanneer de schimmel de kleur heeft van het behang op de muur.

Houbraken en zijn collega's willen onderzoeken of ze met stof in huis kunnen meten of er schimmels in huis groeien. "Stof is namelijk een tijdcapsule", legt de expert uit. "Het dwarrelt dagen of weken rond. Door stofmonsters in huis te nemen en deze met behulp van DNA-technieken te onderzoeken, kunnen we kijken of er problemen in een woning zijn. Als de proef slaagt, zouden bijvoorbeeld woningbouwcorporaties sneller kunnen achterhalen of er een schimmelprobleem in de wijk is.”

Voor het onderzoek van het Westerdijk Fungal Biodiversity Institute zijn 25 huizen mét en 25 huizen zónder schimmel nodig. Het schimmelinstituut zoekt nog een aantal huizen die zeker last hebben van schimmel. Mensen die mee willen werken aan het onderzoek kunnen zich aanmelden via [email protected] onder vermelding van 'Schimmelonderzoek Health Holland'.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.