Video

Harry leeft in reservetijd: 'Ik weet waar ik uitgestrooid wil worden'

Vandaag om 12:30 • Aangepast vandaag om 14:11
nl
Harry Verbunt (61) uit Den Bosch krijgt drie jaar geleden de diagnose slokdarmkanker met uitzaaiingen. Omdat hij ongeneeslijk ziek is, meldt hij zich aan voor een onderzoek met een experimentele behandeling. Nu doet hij als enige van de negentien deelnemers nog mee.
Profielfoto van Jan Peels
Geschreven door

Harry wil voor het gesprek over zijn ziekte graag afspreken aan de rand van de Loonse en Drunense Duinen bij Udenhout. "Mijn opa zat in het verzet en is hier op 26 mei 1944 door de Duitsers vermoord. In de bossen staat een monument met zijn naam erop.

Hij heette ook Harry Verbunt", begint Harry zijn verhaal. "Toen ik op 26 mei 2021 op weg was naar een herdenking, zei ik tegen mijn vrouw: 'Als ik later ooit overlijd – en dat kan nog wel 40 of 50 jaar duren – dan zou ik hier uitgestrooid willen worden'. Een dag later kreeg ik te horen dat ik slokdarmkanker had. Het voelde als een doodvonnis."

Harry bij het monument voor de verzetsstrijders, de plek waar hij ooit wil worden uitgestrooid (foto: Omroep Brabant)
Harry bij het monument voor de verzetsstrijders, de plek waar hij ooit wil worden uitgestrooid (foto: Omroep Brabant)

Harry had in 2021 al een tijd last van slikproblemen, vooral bij het eten. "De maag-lever-darmarts zag bij het onderzoek meteen dat er een tumor van zes centimeter in mijn slokdarm zat", vertelt Harry. "Als je de diagnose krijgt, kun je zelf niet veel doen, behalve je leefstijl aanpassen. En dat heb ik ook gedaan. Ik ben gestopt met alcohol, waarvan is aangetoond dat het (slokdarm)kanker kan veroorzaken. Verder leefde ik al gezond: ik at veel groente en fruit en beperkte mijn vleesconsumptie. In eerste instantie leek het te genezen, maar een jaar later bleek de kanker toch uitgezaaid en daarmee ongeneeslijk en dodelijk."

Volgens de artsen was er geen behandeling meer mogelijk en had Harry waarschijnlijk nog maar een jaar te leven. Maar via een second opinion in Amsterdam kwam hij in aanraking met een klinische studie voor een experimentele behandelmethode. "In 2022 mocht ik beginnen en de behandeling sloeg zo goed aan dat er na drie kuren geen tumoren meer te zien waren op de scans."

Belangrijkste 5 feiten over slokdarmkanker

  • Iedere dag krijgen 8 mensen te horen dat ze slokdarmkanker hebben
  • Iedere dag overlijden er 6 mensen aan de ziekte
  • Slokdarmkanker komt in Nederland het vaakst voor van alle Europese landen
  • Mannen lopen 3x zoveel risico om slokdarmkanker te krijgen
  • Alcohol, roken en overgewicht verhogen de kans op slokdarmkanker aanzienlijk

Bron: MDL Fonds.

Samen met Harry begonnen destijds negentien mensen aan de klinische studie en hij is nu de laatste die er nog aan deelneemt. Waarom de anderen zijn afgehaakt, weet hij niet om privacyredenen. "Het voelt speciaal en dubbel. Ik heb het gevoel dat ik in reservetijd zit, een extra verlenging van mijn leven."

En dat leven gaat, na een operatie aan zijn maag en slokdarm, heel goed. "Ik kan weer gewoon eten, mijn conditie is op peil, ik kan fietsen en heb daarmee echt kwaliteit van leven. Het belangrijkste is dat bij elke CT-scan telkens opnieuw geen tumoren te zien zijn. Daar zijn we elke keer weer ontzettend blij mee."

Zolang het goed gaat wil Harry elk jaar terugkomen op de plek waar zijn opa samen met dertien andere verzetsstrijders werd gefusilleerd – en waar hij uiteindelijk zelf uitgestrooid wil worden. "Het blijft me altijd bij. En ik kan er nu om lachen dat ik de ene dag hier kerngezond naartoe kwam en de volgende dag mijn doodvonnis te horen kreeg. Dat lachen komt natuurlijk omdat het nu nog goed met me gaat", zegt Harry.

De gedenksteen met de naam van verzetsstrijders Harry Verbunt (foto: Omroep Brabant).
De gedenksteen met de naam van verzetsstrijders Harry Verbunt (foto: Omroep Brabant).

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!