Buren bezorgd om uitbreiding zorgboerderij: 'Er is geen 24/7 begeleiding'
De Hooiberg zit sinds een paar jaar in de Latestraat aan de rand van het dorp Netersel in de gemeente Bladel. Daan woont vlak bij de boerderij en vooralsnog heeft hij er geen overlast van. Alleen de plannen om uit te breiden, ziet hij niet zitten. "Mijn grootste zorg is dat er geen 24 uur per dag begeleiding is voor de mensen die in de tiny houses gaan wonen."
Daan is niet de enige die de tiny houses liever niet ziet komen. In de buurtapp hebben volgens hem meerdere mensen hun zorgen geuit en bij hem in de straat is nagenoeg iedereen bezorgd: "Sommigen willen het absoluut niet en anderen staan er voor open als er maar altijd begeleiding is."
Els Meijer is directeur van de zorgboerderij en zij snapt de zorgen van de buurtbewoners. "We hebben daarom bijeenkomsten georganiseerd tijdens de dorpsvergadering. Daar hebben we een presentatie gegeven omdat we aanvoelen dat mensen uit de buurt het best spannend vinden."
"Als er iets is, komt er meteen een medewerker die de cliënten kennen."
Op dit moment biedt De Hooiberg dagbesteding, herstelactiviteiten en een logeerhuis. "In dit logeerhuis slapen nu ook al mensen. Daar is geen 24 uur per dag begeleiding, maar we zijn wel altijd bereikbaar", stelt Els. "Als er iets is, komt er meteen een medewerker die de cliënten kennen."
De Hooiberg werkt met medewerkers die een hbo-opleiding hebben gedaan. Ook helpen de cliënten elkaar in lotgenotengroepen. Als de tiny houses er komen, is er geen 24/7 begeleiding aanwezig maar het personeel is wel 24 uur per dag bereikbaar. Maandag wordt in een commissievergadering een bindend advies gegeven over het uitbreidingsplan.
"Als er veel mensen naar de vergadering gaan, geven we een duidelijk signaal af."
Het zit Daan allemaal niet lekker en daarom deed hij aan alle buurtbewoners een oproep in de dorpskrant. "De vergadering is voor iedereen toegankelijk en als je spreektijd wil, moet je dit vooraf aangeven. Als er veel mensen naar de vergadering gaan, geven we als dorp een duidelijk signaal af", schreef hij. Op zijn oproep kreeg hij veel reacties.
Zelf werkt hij als politieagent op straat en vanuit zijn werk ziet hij hoe het in sommige gevallen mis kan gaan. "Natuurlijk is niet iedereen slecht, tachtig procent van de bewoners zal geen problemen geven. Maar de twintig procent die wel voor overlast zorgt, is voor een klein dorp als Netersel heel wat. En met de aanrijtijden vanuit het politiebureau ben je toch al gauw zo'n twintig minuten verder als er iets aan de hand is."
"Buurtbewoners kwamen langs, gevoed met spookverhalen."
Els benadrukt op haar beurt dat ze bij de zorgboerderij niet de zwaarste doelgroep opvangen. "Het zijn geen mensen die net uit de gevangenis komen of psychotische mensen. Als je met zo'n zware doelgroep werkt, krijg je meer budget en kun je 24 uur begeleiding bieden", vertelt ze.
Bij De Hooiberg komen voornamelijk mensen die even 'vastlopen'. "Iemand die last heeft van angsten of mensen die een kindje zijn verloren", legt Els uit. "Een paar dagen terug kwamen twee buurtbewoners langs. Zij waren in het dorp gevoed met spookverhalen over ex-delinquenten, pedofielen en zware drugsverslaafden. Dat doen we dus niet, we vangen geen mensen vanuit een grote crisissituatie op."
In de vergadering maandagavond gaan de buurtbewoners hun zorgen nogmaals uitspreken. "Hoewel we eigenlijk het gevoel hebben dat het allemaal al in kannen en kruiken is. Er hoeft, denk ik, alleen nog een handtekening onder, maar dat gaan we maandag wel zien", besluit Daan.