Video

Verkeersboetes worden hoger: deze overtredingen kosten het meest

Vandaag om 11:05 • Aangepast vandaag om 12:06
nl
De honderdzestig automobilisten die deze week op de bon werden geslingerd in en rondom Bergen op Zoom kwamen nog relatief 'goedkoop' weg, want vanaf 1 februari gaan de verkeersboetes met tien euro omhoog. Voor rijden met een telefoon in je hand betaal je voortaan 430 euro in plaats van 420 euro. De duurste boete van het lijstje kost maar liefst 500 euro.
Profielfoto van Evie Hendriks
Geschreven door

Van de 160 weggebruikers die deze week een boete kregen in het district Markiezaten hadden 129 automobilisten hun telefoon in de hand tijdens het rijden. Als dat dit weekend was gebeurd, hadden zij een tientje meer betaald.

LEES OOK: Appende bestuurders massaal op bon geslingerd vanuit bus

In de overige zeventien gevallen werd er te hard gereden door bestuurders. Dat kost met ingang van de nieuwe maand ook meer, afhankelijk van waar je te hard rijdt en het aantal kilometers dat je te hard rijdt.

Boete voor hardrijden varieert
Vanaf vier kilometer per uur kan een boete worden opgelegd. In de bebouwde kom stijgt die naar 36 euro vanaf vier kilometer per uur. Eerder kostte dat 35 euro.

Buiten de bebouwde kom betaal je 32 euro in plaats van 31 euro als je vier kilometer per uur te hard rijdt. Op de snelweg kost dat je 27 euro in plaats van 26 euro.

Voor 10 kilometer per uur te hard rijden, is de boete binnen de bebouwde kom 93 euro. Eerst was dat 90 euro. Buiten de bebouwde kom betaal je 87 euro in plaats van 84 euro. Op de snelweg betaal je 81 euro als je 10 kilometer per uur te hard rijdt. Dat was 79 euro.

Duurste boete
De duurste boete is voor foutparkeren op een gehandicaptenparkeerplaats. Deze boete is van 490 naar 500 euro gestegen.

Als je door rood licht rijdt, betaal je voortaan 310 euro. Onnodig links rijden kost 280 euro. Als je geen gordel tijdens het rijden draagt, kost dat je 190 euro. De boetes zijn exclusief de administratiekosten van 9 euro. Deze prijs is niet gestegen.

De verkeersboetes gaan elk jaar in prijs omhoog, omdat het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) de boetes corrigeert op inflatie. De inflatiecorrectie is dit jaar 3,2 procent.

Boetes gedaald
Toch zijn er ook verkeersboetes die niet in prijs stijgen. Zo is de boete voor geen voorrang verlenen gedaald van 350 euro naar 310 euro.

De boete als je zonder reden op de vluchtstrook rijdt, is zelfs fors gedaald. Dat kostte je eerst 450 euro en nu 310 euro. Voor dubbel parkeren betaal je nog steeds 120 euro en voor een onleesbaar kenteken 180 euro.

In grote touringbussen sporen de politie en de provincie overtreders op:

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!