Deze carnavalsvierders zijn 'bovensloters' beu: 'Het is veel te druk'
Stichting Kielegat in Breda maakt zich zorgen omdat het voor Kielegatters zelf steeds minder leuk wordt om carnaval te vieren. Breda verwacht, op basis van de cijfers van vorig jaar, komende editie tussen de 220.000 en 250.000 carnavalsvierders in de binnenstad. Een kwart daarvan komt van buiten Breda of omliggende plaatsen.
De afgelopen jaren was het soms zo druk dat de binnenstad afgesloten moest worden. Als het aan Stichting Kielegat ligt, moet dat veranderen. Liefst geen housemuziek meer op het buitenplein, maar overal carnavalsmuziek.
LEES OOK: Kielegatse carnaval moet weer voor de Bredanaar worden
Zo denkt ook de Bredase Selina erover. Op vrijdag viert ze geen carnaval meer in Kielegat en op zaterdag gaat ze vrijwillig aan het werk. "Het is niet meer leuk, voornamelijk door de toestroom van mensen van boven de rivieren. Als je op vrijdag en zaterdag iets later wil gaan carnavallen, kom je je eigen stad niet eens meer in. Zo ontzettend jammer hoe de gemeentes hiermee omgaan."
Kielegatter Sanne vindt de drukte ook te groot. "Ik probeer als inwoner van Breda carnaval op vrijdag tot en met zondagmiddag in Breda te vermijden! Zondagmiddag tot en met einde carnaval is het wél te doen in de binnenstad", laat ze weten.
Sanne: "Het meest opvallend zijn de vechtpartijen op het Centraal Station, terwijl ze op de laatste trein naar Rotterdam staan te wachten." Ze roept de NS zelfs op 'om groot onderhoud te plegen en Breda dicht te gooien met carnaval".
Miranda uit Breda durft het niet eens meer aan om het centrum met carnaval op te zoeken. "Ik ging vroeger gezellig met m'n oma en moeder mee. Het was begin van de zaterdagavond en we werden leutig onthaald door hossende mensen op de Grote Markt. Helaas durf ik niet meer met mijn zoon van zeven en mijn moeder te gaan, ook niet op carnavalsmaandag. Het is veel te druk en te harde muziek. We blijven nu in Princenhage, veel overzichtelijker."
"Ik ga nu al een aantal jaren niet meer, veel te druk."
Niet alleen in Breda speelt het probleem, ook in Den Bosch is de toestroom van mensen die niet uit de regio komen enorm.
De Bossche Irna heeft zelfs besloten om helemaal niet meer te gaan. "Ik heb altijd carnaval gevierd in Oeteldonk. Ik was er maanden van tevoren al mee bezig. Ik ga nu al een aantal jaren niet meer, veel te druk. Ik had nooit gedacht dat ik niet meer zou gaan."
Martine uit Rosmalen kon vroeger prima met de bovensloters leven. “Ik ben nu 39. Tien jaar geleden ging ik iedere dag naar Oeteldonk en met groot plezier. Maar nu heb ik kinderen en ben ik me bewuster van de drukte. Ik merk nu dat ik niet eens probeer om in het weekend de stad in te gaan”, zegt ze.
“Zeker op zaterdag. Het is gewoon zo druk. En de sfeer is anders. Ik sprak vorig jaar iemand met carnaval in Den Bosch die zei dat ie ‘even snel op het station een jasje had gekocht’. Dan denk ik: nou, dat is toch niet de echte Oeteldonkmentaliteit. Hier nemen we het gewoon net wat serieuzer.”
Overigens heeft Martine wel een oplossing voor het 'probleem' in Den Bosch met carnaval. "Op zich is iedereen welkom hier, begrijp me niet verkeerd. Maar de makkelijkste oplossing is als iedereen die hier écht wil zijn met carnaval, gewoon in Den Bosch komt wonen. Opgelost."
DIT VIND JE OOK INTERESSANT:
Kroegbazen voelen zich slachtoffer van drukke carnaval in binnenstad Breda