Geitenhouderijen slecht voor gezondheid, maar kabinet doet niks
Mensen die binnen 500 tot 2000 meter van een geitenhouderij wonen, zijn ongezonder, zegt het RIVM vandaag. Vorig jaar bevestigde onderzoek van het RIVM dat slechte luchtkwaliteit direct in verband staat met de uitbraken van corona en Q-koorts. De intensieve veehouderij speelt een grote rol in die slechte luchtkwaliteit. Juist in Oost-Brabant is de intensieve veehouderij sterk aanwezig. En dat gebied werd ook hard getroffen door zowel corona als Q-koorts.
LEES OOK: Onderzoek bevestigt: meer doden door longziekte bij geitenhouderijen
Landbouwlobby
Alfons Olde Loohuis is zoönosen-expert en was huisarts in het gebeid dat in 2007 ernstig getroffen werd door de Q-koortsuitbraak. Voor hem is duidelijk wat er moet gebeuren: de veestapel moet krimpen. "We moeten op zoek naar een balans die ons kleine land aankan. Er zijn momenteel teveel dieren in Nederland. Daar wordt nu niets aan gedaan, omdat de sterke landbouwlobby heeft ervoor gezorgd dat de veehouderij vóór de volksgezondheid wordt geplaatst. Terwijl het bijna overal ter wereld juist andersom is."
De NOS meldt dat volgens ingewijden in de top van het kabinet minister Agema (PVV) van Volksgezondheid en minister Wiersma (BBB) van Landbouw het niet eens zijn over het nemen van maatregelen. Agema zou deze wel willen nemen, maar Wiersma zou zou dwarsliggen. Het kabinet vraagt nu eerst advies aan de Gezondheidsraad. Dit advies wordt aan het eind van het jaar verwacht.
Ook Jos van de Sande, oud-hoofd infectieziektebestrijding bij de GGD Hart voor Brabant, ergert zich aan deze scheve verhouding. "Je zou willen dat de minister van Volksgezondheid de leiding neemt, maar nu ligt de minister van Landbouw dwars. In andere landen gaat dat echt niet zo", zegt hij.
Minder dieren
De twee deskundigen zouden het liefst zien dat er snel maatregelen worden genomen. "We moeten er op zijn minst voor zorgen dat geitenhouderijen niet nog meer uitbreiden", zegt Van de Sande. "Dat is het minste dat je kan doen. Laten we de situatie niet erger maken dan ze al is." Andersom zouden er volgens hem ook geen woonwijken meer gebouwd moeten worden binnen een straal van twee kilometer van geitenboeren.
"Ik ben geen actievoerder", zegt Olde Loohuis. "Maar ook voor mij is duidelijk dat we teveel dieren houden en dat dat niet kan."
Aantal geiten nam toe
In 2017 stelde de provincie een stop in voor nieuwe geitenstallen. Ook omdat de geitenhouderij een belangrijke oorzaak was van de ernstige Q-koortsuitbraak van vijftien jaar geleden.
Daarom valt de recente groei in de geitensector op. Het aantal geiten kromp in 2024 misschien wel met 4 procent ten opzichte van 2023, maar vergeleken met 2017 was er een groei van 17 procent. Het lijkt er dus niet op dat die stop veel zin heeft gehad.
In een reactie laat de provincie weten dat deze toename komt doordat geitenhouderijen nog ruimte in hun vergunningen hadden om uit te breiden. Daar kan de provincie weinig aan doen, maar met de stop zegt ze wel te voorkomen dat de geitenhouderij in ieder geval in oppervlak niet toeneemt.
De uitkomsten van het RIVM-rapport zijn voor de provincie ook reden om de stop in stand te houden. Verdere maatregelen wil ze pas overwegen als het onderzoek van de Gezondheidsraad is afgerond.
DIT VIND JE OOK INTERESSANT:
Verband tussen corona en slechte luchtkwaliteit: ‘Was te verwachten’
Weer snoeiharde kritiek op overheidsbeleid rond Q-koortspatiënten