Satudarah-kopstukken gingen gewoon door met hun club en moeten nu cel in
Het gaat om negen verdachten in totaal. Voor de rechters is bewezen dat zeven van hen nog steeds bezig waren met de motorclub. Die is eind 2020 definitief verboden door de Hoge Raad. Toch hielden de mannen de structuur en cultuur in stand van de club.
'De club'
Ze hadden contact met elkaar in chatgroepen van de versleutelde berichtendienst Exclu. Daarin wisselden ze berichten uit over Satudarah-evenementen. Die activiteiten regelden ze zelf of steunden ze.
Bovendien droegen ze kleding van de club, spraken ze over de kas, contributie, chapters, hesjes, black-yellow colors, ride-outs en 'de club'. En er kwamen allerlei functies voorbij zoals Sergeant en Roadcaptain.
Netwerk
Ze deden hun werk van september 2022 tot en met begin februari 2023. "De rechtbank concludeert dat de organisatiestructuur van Satudarah en de cultuur en hiërarchische lijnen na het verbod in stand werden gehouden."
De politie kwam er achter toen specialisten konden binnen dringen in het netwerk van Exclu. Vijf maanden lang konden ze meelezen met alle criminele berichten. Op 3 februari 2023 volgde een reeks invallen en arrestaties in onder meer Tilburg.
De mannen ontkenden altijd alle betrokkenheid bij de motorclub en ook de andere beschuldigingen.
'Blokken en pegels'
Toch is er genoeg bewijs voor de rechtbank dat ze ook volop in de drugs zaten. In de onderschepte chats zaten allerlei berichten over 'ice' (crystalmeth), 'blokken' (cocaïne) en 'hardware' (apparatuur in drugslabs). Maar ook foto's van witte blokken, kristallen en crystalmeth-pegels.
Tilburger Reduan I. (48) kreeg acht jaar gevangenisstraf en plaatsgenoot Reindert K. (42) werd zeven jaar cel opgelegd. Ze handelden in coke, xtc, meth en speed. En ze waren bezig met de productie van synthetische drugs.
Volgens de rechtbank was Mitchell van H. (31) uit Enschede de 'spin in het web'. Hij kreeg acht jaar cel. In 2022 zouden ze de import van duizenden kilo's coke hebben voorbereid vanuit onder meer Colombia naar Europa.
Lagere straffen
Niet alle strafeisen van het Openbaar Ministerie (OM) werden gevolgd door de rechters. Zo werd in november nog vier jaar cel geëist tegen een van de voormalige Satudarah-kopstukken Xanterra M. (50) uit Tilburg. Maar de rechtbank vond dat er onvoldoende bewijs was dat hij lid was van een misdaadorganisatie. Daarom kreeg M. 'maar' negen maanden celstraf.
Een veel lichtere straf was er ook voor oud-kopstuk Michel B. (59) uit Enschede. Tegen hem was acht jaar geëist, maar ook vanwege gebrek aan bewijs werd dat anderhalf jaar.
Celstraffen tot vier jaar waren ee voor medeverdachten uit Enschede (35), Zaandam/Tilburg (47), Den Bosch (47) en het Belgische Weelde (43)
DIT VIND JE OOK INTERESSANT
Opgepakte ‘Satudarah-leden’ vrij, één man gaat terug naar café