Nieuw theater heeft miljoenen nodig om te overleven, 'De rek is eruit'

Gisteren om 20:34 • Aangepast gisteren om 20:47
nl
De toekomst van het nieuwe Theater aan de Parade in Den Bosch hangt aan een zijden draadje. Er zijn de komende jaren miljoenen extra nodig van de gemeente om financieel gezond te worden. 'Want de rek is eruit', waarschuwen burgemeester en wethouders van Den Bosch in een brief aan de gemeenteraad.
Profielfoto van Karin Kamp
Geschreven door

Het Bossche theater, dat na een verbouwing in het najaar van 2023 de deuren opende, krijgt jaarlijks al 3,7 miljoen subsidie van de gemeente Den Bosch. Maar daarmee redden ze het niet. Er moet een fors geldbedrag bij, zo is te lezen in de brief van het college van Den Bosch aan de gemeenteraad.

Het theater vraagt om:

  • Een structurele verhoging van de gemeentelijke subsidie van 530.000 euro per jaar.
  • Een eenmalige investeringsimpuls van in totaal 1 miljoen euro.

Ook wordt verzocht om de inning van de openstaande schulden van respectievelijk 1,5 miljoen euro en 750.000 euro door de gemeente uit te stellen.

Vooral de huisvestingskosten drukken zwaar op de exploitatie van het theater. Het gaat niet alleen om een hogere huur en hogere kosten voor onderhoud, maar ook de onroerend zaak belasting (OZB) is gestegen met 100.000 euro.

"Ondanks alle inspanningen om de kosten naar beneden te brengen en het ondernemerschap te vergroten is het niet mogelijk om de gewenste culturele ambities te realiseren met de huidige gemeentelijke financiering', zo staat in de brief.

"Wat weegt zwaarder: de financiën of de cultuur?"

'We kunnen nu niet anders dan erkennen dat de financiële rek eruit is als we de culturele ambities zoveel als mogelijk overeind willen houden.' Het college vervolgt: 'We leggen de vraag aan uw gemeenteraad voor wat u zwaarder laat wegen: de financiën of de culturele doelstellingen. Als college kiezen wij uitdrukkelijk voor het laatste.'

De bouw van het nieuwe theater kostte vele miljoenen en duurde drie jaar. Het oude Theater aan de Parade werd gesloopt, omdat er veel achterstallig onderhoud was. Ook zat er asbest in het pand en waren de zalen niet meer van deze tijd.

Verbouwing kostte 80 miljoen
De kosten voor het project werden in de loop der jaren steeds hoger. Uiteindelijk was er 12 miljoen euro extra nodig en kwam het totaalbedrag van de bouw op 80 miljoen.

In 2024 leed het theater een verlies van ongeveer 1,3 miljoen euro, terwijl eerder was uitgegaan van een tekort van 265.000 euro. Ook toen werd de financiële situatie 'zorgelijk' genoemd.

De gemeente weigerde destijds de subsidie te verhogen. In 2018 werden hierover strikte afspraken gemaakt, waarbij werd besloten dat dit het maximale subsidiebedrag is en blijft.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!