Rotterdammer John viert al 60 jaar carnaval in Breda: 'Word ik vrolijk van'
“Breda is heel gemoedelijk en met carnaval kom ik elk jaar dezelfde mensen tegen. Misschien stroomt er geen carnavalsbloed in onze Rotterdamse aderen, maar mijn dochter en mijn kleindochter gaan nu ook al jaren mee”, vertelt John enthousiast. Hij kijkt er erg naar uit om over drie weken af te dalen naar het zuiden. En John is, zoals we inmiddels weten, niet de enige.
"Den Haag, Rotterdam, Gouda, Mijdrecht, noem maar op... ze komen echt uit alle windstreken", vertelt eigenaar Peter van Belle van hotel De Klok terwijl hij door zijn gastenboek bladert. "Het zijn stuk voor stuk echte liefhebbers van carnaval."
"Dit jaar gaan we in rood en oranje."
De aantrekkingskracht van Breda is groot tijdens carnaval. Ook bij Marieke van Dijk uit Mijdrecht die er al vijftien jaar met vijf vriendinnen de bloemetjes buitenzet. "Ik vind vooral de mensen in Breda zo leuk", vertelt de vijftiger. "Het maakt niet uit wie of wat je bent, want je kletst gezellig met iedereen. Het is gewoon lol maken en een biertje drinken. Daar houden wij wel van! We gaan dit jaar ook helemaal verkleed in de Bredase carnavalskleuren rood en oranje."
De laatste jaren wordt het alleen wel heel erg druk in de binnenstad en daar is niet iedereen even blij mee. Al snel wordt er met het vingertje gewezen naar de feestgangers van boven de rivieren. Niet helemaal terecht, vinden de traditionele carnavalsvierders uit de Randstad.
"Sommige Brabanders vinden het niet zo leuk dat er carnavalstoeristen komen", zegt Marieke uit Mijdrecht. "Ik merk soms wat weerstand. "En dat is jammer, want het feest is toch voor iedereen! Ik voel me in Breda nog altijd heel welkom, maar het is op zaterdag wel heel druk geworden. Dat is echt niet grappig meer. Het mag wel wat minder."
"Niet leuk om te horen dat je niet welkom bent."
"Het is niet leuk om te horen als feestvierders van boven de rivieren merken niet welkom te zijn met carnaval", meent hotel- en kroegeigenaar Peter van Belle. "Ik kan me de tijd nog herinneren dat er hier op de Grote Markt zelfs een draaimolen en oliebollenkraam voor mijn deur stonden. Door de drukte ondenkbaar nu, maar toen waren de mensen van boven de rivieren er ook al. Die hebben ons nooit in de weg gelopen, dus het is niet fair om te zeggen dat de huidige drukte door hen komt."
Wellicht wordt het sentiment op een andere manier gevoed. "De jeugd, ook uit Mijdrecht, komt massaal met treinen en bussen naar Breda", vertelt Marieke van Dijk. "Dat zijn jongelui die de betekenis van carnaval niet kennen en alleen voor het zuipen komen. En weet ik veel wat ze er allemaal nog meer bij doen. Ze gaan helemaal los en dan krijg je soms van die vechtpartijtjes. Dat vind ik wel jammer."
John Segeren heeft de dagen waarop hij in Breda feest viert iets verkort. De Rotterdammer laat de eerste dag van het weekend aan hem voorbij gaan. “Alleen op zaterdag ga ik niet meer, want dan komt er teveel jeugd. Vooral ook van boven de rivieren."
"Overlast niet alleen veroorzaakt door mensen van buitenaf."
Toch moeten we eens ophouden om altijd maar naar de Randstedelingen te wijzen, vindt ook de Bredase hoteleigenaar. "Dat de overlast alleen wordt veroorzaakt door mensen van buitenaf die carnaval niet snappen, is natuurlijk niet zo. Als je liters pils in een grote groep mensen gooit, wordt er altijd een klein deel vervelend. Vooral bij mannen. En dat wordt versterkt als er ook nog eens cocaïne bij wordt gesnoven. We zien dat hier elk weekend bij vrijgezellenfeestjes. Het maakt echt niet uit waar de mensen vandaan komen."
"Ze hoeven onze jeugd niet tegen te houden, maar die moet het wel gezellig houden", vindt Marieke van Dijk. En ik snap ook best dat er in Breda gezegd wordt dat het allemaal wel wat minder kan. Als ze mij met carnaval maar blijven doorlaten, haha."
"Carnaval draait om saamhorigheid."
Volgens Marieke is carnaval sowieso aan verandering onderhevig. "Ik hou van ouderwetse carnavalsmuziek, de gezellige hoempapa, maar dat hoor je steeds minder", vervolgt ze. "Je hoort nu vaker die hardstyle carnavalsmuziek. Maar als het 'boem boem' wordt, gaan ook wij naar een ander kroegje. Ach, misschien is het de leeftijd..."
"Het Bredaas carnaval, en dan vooral buiten, is slachtoffer van het eigen succes", zegt horecabaas Peter van Belle. "Dus moeten we dat weer gaan veranderen. En weg met die hufterigheid van nu. Carnaval draait niet om drugs en aan elkaars vrouw zitten, maar om saamhorigheid, ludiek zijn en gezelligheid. Laten we zorgen dat we dat met z'n allen terugkrijgen. Waar je ook vandaan komt."
DIT VIND JE OOK INTERESSANT
Kielegatse carnaval moet weer voor de Bredanaar worden