VERVLOGEN VERLEDEN

'Eerst eten': het verhaal achter de spoorlijn die deze stad nooit kreeg

Vandaag om 10:00 • Aangepast vandaag om 12:42
nl
Bourgondisch eten. Daar lusten we wel pap van in Brabant. Maar er is een stad waar ze dit tot kunstvorm hebben verheven en er zelfs een gezegde van hebben gemaakt. Dat luidt: eerst eten. Deze smulpapen zijn te vinden in Oosterhout. Aan de ontstaansgeschiedenis van de uitdrukking is een prachtige mythe verbonden, die teruggaat naar de negentiende eeuw. En tegelijkertijd verklaart waarom de stad op sullige wijze een spoorverbinding is misgelopen. Maar zoals bij veel sages is het historische bewijs ervoor, voorzichtig gezegd, nogal dunnetjes.
Profielfoto van Henk van Ingen
Geschreven door

We schrijven 1839, een historische jaar. De allereerste treinverbinding is een feit: tussen Amsterdam en Haarlem. Al snel wordt ook de rest van ons land voorzien van deze ijzeren verbinding die rondreizen een stuk eenvoudiger, maar vooral ook een stuk sneller maakt. Gemeenten staan te trappelen om hun gebied aangesloten te krijgen op dit moderne vervoersmiddel en de komst van een station veilig te stellen.

In Oosterhout zien ze hun buurgemeenten al volop lobbyen bij de nationale overheid. We moeten nu iets doen, anders pakken we overal naast, is de algemene gedachte. Een groep belangrijke Oosterhouters klimt in een koets en begint aan de queeste richting Den Haag, op zoek naar de 'heilige' spoorverbinding. In de trein zou je er een dik uurtje over doen, maar in een koets over hobbelige paden is dit een dagtrip.

Een Bacchanaal
Na een paar uurtjes reizen beginnen de hoge heren trek te krijgen. En ze besluiten een tussenstop te maken om hun lege magen eens flink te vullen. En niet zomaar een maaltijd tot zich te nemen. Nee, ze richten een waar Bacchanaal aan. Die minister moet maar even wachten, we gaan 'eerst eten'.

Dat had het gezelschap beter niet kunnen doen. Want in de tussentijd ontvangt de minister een delegatie uit de gemeente Gilze en Rijen die direct zaken doet en het station veiligstelt. Reden waarom er al ruim 150 jaar treinen tussen Breda en Tilburg over Rijen tuffen en Oosterhout nog steeds verstoken is van een spoorlijn.

Het perron van station Gilze-Rijen (foto: Henk van Ingen)
Het perron van station Gilze-Rijen (foto: Henk van Ingen)

Het is een prachtige mythe, maar de vraag is hoeveel er van waar is. De Oosterhoutse stadshistoricus Cock Gorisse heeft er eerder al korte metten mee gemaakt. "Dat verhaal is historisch niet juist. Het is een mooi verhaal, maar het slaat nergens op."

Er bestaat ook geen enkel bewijs dat de tocht die door de Oosterhoutse delegatie zou zijn afgelegd, ook daadwerkelijk is gemaakt. Bovendien is een spoorverbinding tussen Breda en Tilburg over Oosterhout ook helemaal niet logisch, omdat je dan flink omrijdt.

Terechtstelling
Maar waar komt de uitdrukking dan wel vandaan? Een andere prachtige sage is dat die zou zijn ontstaan tijdens een terechtstelling van een misdadiger op de Markt van Oosterhout. Terwijl de man klaarstond om het tijdelijke voor het eeuwige te verwisselen, besloot de beul de boel uit te stellen. Het was inmiddels etenstijd. En iemand ophangen op een lege maag gaat natuurlijk niet.

Terwijl iedereen van een lekker hapje zat te genieten, zag de veroordeelde zijn kans schoon om te ontsnappen en iedereen het nakijken te geven. Maar ook dat verhaal klinkt te goed om waar te zijn.

Bordje op perron (foto: Henk van Ingen)
Bordje op perron (foto: Henk van Ingen)

Nachtje over slapen
Wat veel waarschijnlijker is, is dat de uitdrukking 'eerst eten' al veel langer bestaat en is afgeleid van een oud gezegde: daar moeten we eerst maar eens over eten. Dat betekent net zoiets als we nu ergens 'een nachtje over moeten slapen'.

Kortom, we denken er nog eens goed over na voordat we een besluit nemen. En toegegeven, dat doe je veel beter met een goedgevulde maag.

Vervlogen Verleden

Vervlogen Verleden is een wekelijkse rubriek over leuke, opmerkelijke of grappige weetjes uit het rijke Brabantse verleden. Heb je een tip? Mail dan naar [email protected].

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!