Roosendaal wil ondanks protest driehonderd vluchtelingen opvangen in Heerle
B en W zeggen dat ze niet onder een grootschalige opvang uit kunnen. Door de spreidingswet is de gemeente verplicht 250 reguliere opvangplaatsen en vijftig plekken voor alleenstaande minderjarige vreemdelingen (AMV) aan te wijzen. Hierover is het college in gesprek geweest met het Centraal Orgaan opvang asielzoekers.
Woordvoerder Ginger van den Oever van de werkgroep AZC Heerle is niet verbaasd over de stap van de gemeente. “We hadden dit verwacht en we zijn blij dat er nu data bekend zijn geworden over de besluitvorming. Nu weten we na een jaar eindelijk waar we aan toe zijn zodat we erop kunnen reageren.”
De werkgroep die tegen de komst is, vindt de locatie die de gemeente heeft aangewezen nog steeds ‘volstrekt ongeschikt’. Daarnaast verwijten ze het college dat ze vast blijven houden aan deze plek terwijl het COA eerder de locatie had afgekeurd. Het AZC ligt ingeklemd tussen de spoor- en snelweg en vlakbij een afvalverwerking. ‘We zijn niet tegen opvang van vluchtelingen maar die stop je toch niet weg ‘in the middle of nowhere. Dit slaat helemaal nergens op”, aldus Van den Oever.
De gemeenteraad gaat hierover op 2 april een besluit nemen. Voor omwonenden en andere belanghebbenden wordt, op 26 februari, een aparte inspraakavond gehouden. Eind augustus vorig jaar hielden inwoners van Heerle een protesttocht waar ongeveer tweehonderd mensen op af kwamen, inclusief dertig tractoren.
Mogelijk laatste woord aan de gemeenteraad
De lokale partij Burger Belangen Roosendaal dient tijdens de raadsvergadering van (morgen)donderdagavond een motie in met het verzoek om het adviesrecht toe te passen voor de verdere uitwerking van het AZC. Dat zou betekenen dat het college van burgemeester en wethouders zich moeten houden aan het advies van de gemeenteraad hierover. Een groot aantal inwoners van Heerle heeft aangegeven ook deze raadsvergadering bij te wonen.
LEES OOK: Protesttocht tegen opvang 300 vluchtelingen: 'Te veel voor klein dorp'
Mensen die bij de inspraakavond en/of de raadsvergadering willen zijn, kunnen zich tot een week voor die bijeenkomsten aanmelden bij de gemeente. De gemeente laat weten dat er tijdens de inspraakavond geen ruimte is voor discussie: raadsleden zullen vooral luisteren naar wat naar voren wordt gebracht.
In mei vorig jaar werd de komst van het asielzoekerscentrum bij Heerle voor onbekende tijd uitgesteld. De gemeenteraad zou voorlopig geen knoop doorhakken over het plan, omdat het kabinet toen bezig was om het asielbeleid aan te scherpen. In die tijd leek het er ook op dat de spreidingswet, die ervoor zorgt dat asielzoekers eerlijk over het land worden verdeeld, zou worden afgeschoten. Desondanks is de opvang in Heerle voor veel mensen als een donkere wolk boven het dorp blijven hangen.
Heerle liep vorig jaar uit voor een protesttocht:
DIT VIND JE OOK INTERESSANT:
Komst azc vertraagd door landelijke plannen migratie