Video

Basiliek heeft dringend opknapbeurt nodig, maar grijpt weer naast subsidie

Vandaag om 12:00 • Aangepast vandaag om 12:53
nl
Opnieuw een stevige domper voor de basiliek in Oudenbosch. Het noodlijdende rijksmonument, dat nodig toe is aan een grondige renovatie, krijgt geen subsidie van de provincie. Dit is extra zuur in het jaar dat Oudenbosch haar 750-jarig bestaan viert.
Profielfoto van Erik Peeters
Geschreven door

Voor de Stichting Behoud Basiliek kwam het nieuws als donderslag bij heldere hemel. "Ik moet hier even van bijkomen want dit komt wel even binnen. Ik ben uit het veld geslagen", zegt bestuurslid Mark Buijs.

De geschaalde kopie van de Sint-Pieter in Rome in het centrum Oudenbosch is er slecht aan toe. Vooral de voorkant en de rechterflank hebben nodig een opknapbeurt nodig. Ornamenten raken los en dreigen van grote hoogte naar beneden te vallen. Ook het imposante koepeldak is inmiddels aan het verweren.

De gevel van de basiliek brokkelt af (foto: Robert te Veele).
De gevel van de basiliek brokkelt af (foto: Robert te Veele).

Het bestuur van de Stichting Behoud Basiliek Oudenbosch luidt regelmatig de noodklok om de monumentale blikvanger in de regio te redden. Gehoopt werd op een bijdrage van 400.000 euro vanuit de provincie zodat er snel een begin zou kunnen worden gemaakt met de restauratie van de voorgevel. Dat is nu voorlopig van de baan.

Uitgeloot
De provincie keert jaarlijks vier miljoen euro uit voor het behoud van rijksmonumenten in de provincie om ‘het verhaal van Brabant’ voor toekomstige generaties te behouden’. Een loting bepaalt welke projecten in aanmerking komen voor de provinciale bijdrage. Van de 36 aanvragen worden er dit jaar 12 toegewezen.

Deze projecten in Brabant krijgen subsidie in 2025

  • Molen Sint Victor in Heeze Leende: 236.431 euro
  • Landgoed Eyckenlust in Beek en Donk: 420.865 euro
  • Kasteel Henkenshage in Sint Oedenrode: 400.000 euro
  • Molen Hoop doet Leven in Made: 251.969 euro
  • Lucia Kerk in Ravenstein: 400.000 euro
  • Oude Toren in Waalwijk: 282.532 euro
  • Regenthuis in Den Bosch: 400.000 euro
  • Coppensmolen in Zeeland (gemeente Maashorst): 299.678 euro
  • Nicolaaskerk in Helvoirt: 400.000 euro
  • Theresiakerk in Waspik: 399.104 euro
  • Zusterhuis in Den Bosch: 400.000 euro
  • Klooster Zusters van Liefde in Tilburg: 400.000 euro

Vijftien aanvragen voldeden niet aan de voorwaarden en negen monumenten vallen buiten de boot. Voor de basiliek is dat voor de tweede keer op rij. "Ik realiseer me dat dit een grote teleurstelling is voor deze instellingen. Ook de watertoren in Raamsdonk, het Hof van Solms in Oirschot en de kerk in Den Dungen treffen dat lot. Wij vinden dat jammer", zegt provinciebestuurder Bas Maes.

Bestuurslid Mark Buijs zet vraagtekens bij de wijze van subsidietoekenning: "Het systeem van een loting helpt ons niet. We hebben ons uiterste best gedaan, maar blijven afhankelijk van deze regeling. Je kunt een aanvraag indienen en in theorie tot in het oneindige ernaast grijpen."

Op deze beelden is te zien dat een renovatie hard nodig is:

De Stichting Behoud Basiliek denkt na over een noodscenario om de schade te beperken. Een bouwkundige inspectie moet uitwijzen welke herstelwerkzaamheden niet langer kunnen worden uitgesteld. De restauratie aan de oostgevel staat los van de subsidieaanvraag en kan wel gewoon verder gaan.

Vorig jaar werd ook een subsidie aanvraag bij het rijk afgewezen. Toch heeft Mark Buijs zijn hoop op steun vanuit de provincie nog niet opgeven. "We zijn bij de provincie in Den Bosch op de koffie geweest en we hebben een goed gesprek gehad. Er is ons toegezegd dat de provincie graag met ons wil optrekken. Dat vinden we fantastisch natuurlijk, maar dat moet dan ook wel gebeuren. Als het niet met geld kan dan horen we graag hoe dan wel."

De Stichting Behoud Basiliek heeft niet genoeg geld om de volledige restauratie uit eigen zak te betalen. De inkomsten zijn sterk terug gelopen omdat er steeds minder parochianen zijn die het imposante monument overeind kunnen houden.

De omgeving rond de basiliek krijgt een flinke transformatie, maar voor de basiliek zelf is geen geld (foto: Robert te Veele).
De omgeving rond de basiliek krijgt een flinke transformatie, maar voor de basiliek zelf is geen geld (foto: Robert te Veele).

Erfgoedfonds van 50 miljoen euro
Volgens provinciebestuurder Bas Maes zou het initiatief voor de instelling van een Brabants Erfgoedfonds mogelijk soelaas kunnen bieden. Provinciale Staten neemt binnenkort een besluit over een voorstel om vijftig miljoen euro voor dit doel uit te trekken. "Hierdoor kunnen we in de toekomst meer onderhoud en restauratie van Brabantse monumenten mogelijk maken", zegt Maes.

Door het gevaar van afbrokkelende gevelstenen en ornamenten, opperde burgemeester Bernd Roks van de gemeente Halderberge dat het voorplein van de basiliek mogelijk moet worden afgezet met hekken. "Wanneer de gemeente het niet langer verantwoord vindt, zullen ze die stap moeten zetten. Maar laten we hopen dat we dat moment kunnen voorblijven", zegt Mark Buijs daarover.

DIT VIND JE OOK INTERESSANT:

Lekkages en houtrot bedreigen 'unieke' basiliek: tonnen nodig voor redding

Oudenbosch smeekt om hulp van bovenaf om basiliek te redden

Basiliek Oudenbosch heeft hard onderhoud nodig maar er is te weinig geld

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!