Twaalf natuurgebieden in Brabant krijgen een flinke opknapbeurt

Gisteren om 13:18
nl
Als eerste provincie in Nederland komt Brabant met een versnelde aanpak voor twaalf kwetsbare natuurgebieden in de provincie. De kwaliteit van natuur, water en klimaat moet met de plannen snel verbeteren, waardoor vergunningverlening voor bouwprojecten uiteindelijk weer mogelijk is. Ook krijgt de landbouw dan weer meer ruimte. "Niets doen is geen optie", zegt bestuurder Hagar Roijackers.
Profielfoto van Tessel Linders
Geschreven door

Al sinds 2021 werkt Brabant samen met gemeenten, waterschappen, natuur- en landbouworganisaties aan een zogeheten gebiedsgerichte aanpak. Zo moet er per gebied worden gekeken naar de problemen die er liggen en de mogelijke oplossingen om die aan te pakken.

In donderdag gepresenteerde plannen geeft de provincie Noord-Brabant aan hoe de natuur en bodem in de gebieden versneld worden verbeterd. Dat is nodig, omdat vergunningen voor woningbouw, energie, mobiliteit en landbouw nu nauwelijks kunnen worden verleend.

Plannen voor snelle aanpak
Brabant legt de focus op twaalf gebieden. Plekken waar herstel van stikstofgevoelige Natura 2000-gebieden het meest noodzakelijk is en de wateropgaven het grootst. Voor eind april kunnen gemeenten, waterschappen en andere betrokken partijen plannen inleveren bij de provincie. Dat moeten plannen zijn die snel zijn te realiseren én een aanzienlijke bijdrage leveren aan het halen van de doelen, dus zorgen voor betere waterkwaliteit en het verminderen van de stikstofdeken.

Vervolgens start Brabant meteen met de daadwerkelijke uitvoering van die plannen. Daar is geld voor. De provincie heeft er zelf al een flinke zak geld voor gereserveerd, maar heeft ook al geld gekregen uit Den Haag onder het vorige kabinet. Ook kan Brabant aanspraak maken op Europees geld, en vraagt ze ook een bijdrage van bijvoorbeeld waterschappen.

Brabant pakt zelf doelen op
Het huidige kabinet schrapte eerder het fonds (24 miljard) voor de aanpak van natuur en water. Brabant liet toen al weten haar eigen plannen niet in de koelkast te zetten. "De doelen blijven immers gewoon staan en daar moeten we mee aan de slag", zei provinciebestuurder Roijackers daar eerder al over.

De provincie benadrukt dat geld en hulp uit Den Haag echt nodig is, maar wil niet langer wachten met de aanpak. Die aanpak zal in elk van de twaalf gebieden anders zijn. Onder die gebieden vallen onder meer De Peel, de Brabantse Wal, het Ulvenhoutse Bos en de Loonse en Drunense Duinen.

Maatwerk per gebied
"Ieder gebied heeft zijn eigen bijzondere kenmerken en prioriteiten. En natuurlijk schuren belangen. Het is geven en nemen. Maar niets doen is geen optie. Als provincie scheppen we met het nu vastgestelde plan van aanpak duidelijkheid over randvoorwaarden en zorgen we dat versnellen naar uitvoering daadwerkelijk gaat plaatsvinden", zegt Roijackers.

De provicie gaat vol goede moed en vertrouwen van start, maar realiseert zich wel dat de provincie dicht bij het buitenland ligt en grenst aan meerdere provincies. En de opgaves zijn groot, te groot om alleen met provinciaal beleid te kunnen behalen. Duidelijkheid over wat waar nog wel kan en op welke wijze is nodig.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!