Twee zussen uit Etten-Leur verdacht van terrorisme door Turkse staat
Betül zit vast in een megagevangenis, net even buiten Istanbul. Ze vertrok in 2016 naar Turkije om zich aan te sluiten bij de Turkse protestband Grup Yorum, als dwarsfluitist. Niet lang daarna kwam haar twee jaar jongere zus, Bergün, haar achterna. Grup Yorum bestaat al veertig jaar en treedt in wisselende samenstellingen op in heel Europa en haar repertoire bestaat vooral uit protestliederen.
Volgens de Turkse aanklager heeft de muziekgroep banden met de DHKP-C, een extreemlinkse groepering die de Turkse staat als terroristische organisatie beschouwt. Leden van de band worden met haviksogen in de gaten gehouden door de Turkse regering en regelmatig gearresteerd. In mei 2017 werden Betül en Bergün opgepakt en maandenlang vastgehouden. Bergün werd vrijgesproken, maar de zaak tegen Betül werd doorgezet tot haar uiteindelijke veroordeling.
Podcastmaker Emmie Kollau en onderzoeksjournalist Catrien Spijkerman volgden voor de podcastserie ruim vier jaar lang de zussen in Turkije en hun ouders in Nederland. De uiteindelijke veroordeling van Betül zou volgens haar advocaat berusten op valse getuigenissen. Anonieme getuigen zouden hebben verklaard dat zij onderdeel was van DHKP-C. Deze club wordt ook in Nederland beschouwd als een terroristische organisatie.
"Turkije gebruikt anti-terrorismewetgeving om critici de mond te snoeren."
Mensenrechtenorganisatie Amnesty International waarschuwt al jaren dat Turkije anti-terrorismewetgeving gebruikt om mensen of groepen die zich kritisch uiten over de regering de mond te snoeren. Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken wil niet ingaan op individuele zaken. “We kunnen ons niet mengen in de rechtsgang van een ander land, net zoals we ook niet willen dat andere landen zich in onze rechtsgang mengen”, aldus een woordvoerder.
Grup Yorum is een politiek activistisch folk-muziekcollectief dat 40 jaar bestaat en 23 albums heeft uitgebracht. Met hun liederen vragen de muzikanten aandacht voor onrecht en onderdrukking van bijvoorbeeld het Koerdische volk en bezingen ze de ‘revolutie’: hun doel is een socialistisch Turkije. De groep heeft een grote schare fans en treedt ook geregeld buiten Turkije op, zoals vorig najaar in TivoliVredenburg in Utrecht.
De podcast Enkele reis Istanbul is hier te beluisteren.