Faber wil proef met overlastgevende asielzoekers ook in Budel uitbreiden

Gisteren om 21:33
nl
Asielminister Marjolein Faber heeft plannen voor een omstreden proef aangekondigd om scherp toezicht te houden op veertig overlastgevende asielzoekers. Die plannen gelden in eerste instantie voor Ter Apel, maar daarna is waarschijnlijk ook Budel aan de beurt. Het gaat om asielzoekers die volgens Faber weinig kans maken op een asielvergunning.
Profielfoto van Redactie
Geschreven door

Deze groep asielzoekers krijgt in eerste instantie een meldplicht opgelegd, zo is het plan. Werken ze niet mee, dan moeten ze verhuizen naar een locatie waar ze onder verscherpt toezicht komen te staan. In Ter Apel is dat nieuw. Budel heeft zo'n toezichtslocatie al.

Faber heeft dit voornemen donderdag aangekondigd tijdens een bezoek aan het aanmeldcentrum in Ter Apel. In een brief aan de Kamer schrijft de bewindsvrouw dat het de bedoeling is dat de eerste fase van de proef op vrijdag 7 februari al ingaat.

Meldplicht
Fabers pilot begint met veertig mensen. Daarna wordt het uitgebreid naar tachtig. Overlastgevende asielzoekers uit landen die te boek staan als veilig worden verplicht zich twee keer per dag te melden. Het idee daarachter is dat ze zo op en rond het aanmeldcentrum geen overlast kunnen veroorzaken.

Werken ze niet mee, dan worden ze geplaatst in een 'prikkelarme omgeving' waar ze onder verscherpt toezicht staan. In Budel hebben ze deze verscherpte toezichtslocaties (vtl) al. Vanuit daar kunnen asielzoekers niet naar de rest van het terrein, maar wel de straat op.

Gedragsverandering
Ook krijgt iemand het voorstel mee te werken aan een intensief programma om gedragsverandering voor elkaar te krijgen. De deelname is volgens een woordvoerder van Faber vrijwillig, maar de asielzoeker krijgt wel het dringende advies om mee te doen.

Faber onderzoekt of het juridisch mogelijk is de asielzoekers te verplaatsen naar een nog meer "vrijheidsbeperkende locatie". Dat wil ze voor het geval dat de problemen aanhouden, de asielzoekers ernstige overlast veroorzaken of worden verdacht van strafbare feiten. Het zou dan gaan om een al bestaande handhaving- en toezichtlocatie voor overlastgevende asielzoekers, of een gevangenis.

DIT VIND JE OOK INTERESSANT:

Premier Schoof bezoekt azc in Budel: 'Voelde beetje als thuiskomen'

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.