Dakdekkersoorlog: burgemeester onzichtbaar voor bijna helft Bosschenaren
De dakdekkersoorlog was voor Omroep Brabant aanleiding samen met Kieskompas een representatief onderzoek onder inwoners van de gemeente ‘s-Hertogenbosch te doen. Daarin werd ook gevraagd naar de rol van de gemeente. “Ik verwacht niet veel van deze gemeente”, zegt een inwoner cynisch. "En Mikkers kan sowieso erg weinig."
Informeren
Een op de drie Bosschenaren vindt dat de gemeente tekortschiet als het gaat om het informeren van de burgers over de dakdekkersoorlog. Ze vinden vooral dat de gemeente via brieven, mails of huis-aan-huisbladen had moeten communiceren over oorzaken, aanpak, maatregelen en tiplijnen. Ook vindt vier op de tien deelnemers dat burgemeester Jack Mikkers niet zichtbaar genoeg is rondom het conflict.
“Ze moeten ingrijpen. Vergunningen intrekken of preventief alle dakdekkers bij elkaar brengen voor bemiddeling”, reageert één van de ondervraagden. “Als in mijn wijk een dakdekkersbedrijf zou zitten, zou ik dat graag willen weten via een brief van de gemeente. Met daarin alle informatie die nodig is, zoals welke maatregelen je kunt nemen en een meldingslijn.”
LEES OOK: Deel Bosschenaren voelt zich onveilig door dakdekkersoorlog: 'Ik ben bang'
Burgemeester Jack Mikkers zegt hierover: “Bij veel van de aanslagen waarvan we weten wat er is gebeurd, hebben we brieven gestuurd of zijn we fysiek in de buurt aanwezig geweest. Mensen nu al waarschuwen voor iets wat nog niet is gebeurd, kan ik niet doen. Dat gaan we ook niet doen, want daarmee criminaliseren we een branche en een wijk of buurt.”
De burgemeester vervolgt: “Ik denk dat wij samen met het Openbaar Ministerie, de politie, de gemeente, wijkmanagers, hulpverleners en buurtgenoten aan de slag moeten om de veiligheid in de stad te vergroten. Ik heb daar een bepaalde verantwoordelijkheid in en die wil ik nemen, gefocust op de drie groepen slachtoffers: de directe slachtoffers, de directe omgeving en de rest van de gemeente."
Brief van gemeente
Na een aanslag stuurt de gemeente een brief naar directe buren, blijkt uit reacties. Daarin wordt ook slachtofferhulp aangeboden. “De informatie in die brief is vrij summier”, reageert een bewoner. “Een ander zegt: “Ik snap dat ze geen details kunnen prijsgeven, maar een algemeen bericht laat wel merken dat de gemeente zich ermee bezighoudt.”
Ook een meldpunt is volgens ondervraagden een goede optie. Daarnaast staat openheid centraal in veel antwoorden. “Transparantie is meer vertrouwen”, is één van de reacties. Een ander schrijft: “We waren niet op de hoogte waarom er ongeregeldheden waren. Het was nogal verontrustend.”
Mikkers reageert: “Dat hebben we allemaal aangeboden nadat er een explosie is geweest. Als ik in een glazen bol kon kijken en kon voorspellen waar een explosie zou plaatsvinden, zou dat anders zijn. We kunnen alleen reageren op wat er is gebeurd.”
‘Dakdekkersoorlog te laat onderkend’
Volgens de ondervraagde Bosschenaren reageert de gemeente niet alleen ondermaats, maar ook te laat. “Het duurde te lang voordat onderkend werd dat het om een dakdekkersoorlog ging”, vertelt een Bosschenaar. “Mijn zoon heeft een werkbusje, we zijn best wel een tijdje bang geweest dat het ook bij ons voor de deur kon gebeuren.”
Over de dakdekkersoorlog
Den Bosch heeft al ruim een halfjaar te maken met een dakdekkersoorlog. Sinds de zomer zijn er zeker 25 brandstichtingen en explosies geweest bij voertuigen en huizen van dakdekkers.
Het draait allemaal om afgepakte klanten en conflicten in het criminele milieu. Tot nu toe zijn er drie verdachten in beeld, ze zijn allemaal wel weer vrijgelaten. Tot op de dag van vandaag krijgen politie en gemeente moeilijk grip op de situatie.
Strenger optreden van gemeente
Bosschenaren hebben een aantal maatregelen genoemd die de gemeente volgens hen moet nemen. Zo moet de gemeente het aantal inschrijvingen van dakdekkers beperken. Daarnaast vinden Bosschenaren dat er meer cameratoezicht moet komen in risicowijken en moet er een speciaal team komen binnen de politie om hier onderzoek naar te doen.
“Ik hoop dat de gemeente en/of de politie alle dakdekkers persoonlijk op het matje roept en ze allemaal eens goed aan de tand voelt. Laten merken dat ze in het vizier zijn”, aldus een Bosschenaar.
Burgemeester Mikkers zegt hierover: “We hebben veel ruimte en capaciteit gecreëerd bij zowel politie als justitie om verbanden te leggen tussen de verschillende explosies. Er zijn mensen aangehouden en maatregelen genomen. Ik klop elke dag af dat er niets is gebeurd, want dat is goed voor de veiligheid in onze stad.”
Meer over de dakdekkersoorlog:
• Dakdekkers verlaten de stad door dakdekkersoorlog
• Dakdekkersoorlog: aangehouden vader (43) en zoon (22) vrijgelaten
• Dakdekker Ali doet boekje open over de dakdekkersoorlog
• Kluswebsite schrikt van dakdekkersoorlog en vreest daaraan mee te werken
Meer over de explosieven die gebruikt worden:
• Cobra's zijn heel eenvoudig aan te komen, blijkt uit ons onderzoek
• Cobra's: illegale explosieven die wel legaal worden geproduceerd
• Dit is de kracht van een Cobra: van je hand eraf tot een vuurwerkramp