Baasje gaat politie met ijzeren staaf te lijf, taakstraf geëist
Wie Peter S. in de rechtbank bezig zag, snapt wel een beetje hoe dat op 16 april vorig jaar moet zijn gegaan. De man uit Sprang-Capelle is heel druk, praat veel en overal doorheen en gaf voortdurend bozig de schuld aan de politie.
Dat de politie niet zijn beste vriend is, was wel duidelijk. Agenten gingen vorig jaar naar zijn huis in Sprang-Capelle om zijn honden in beslag te nemen na een bijtincident. De muilkorf die ze verplicht om moesten na een eerder bijtincident hadden ze niet om.
LEES OOK: Politieman trekt dienstwapen nadat 65-jarige man dreigt met stok
'Zijn kinderen'
Van de vrouw van S. begrepen de agenten dat Peter op dat moment met de honden in de Drunense Duinen was, bij de Roestelberg in Kaatsheuvel. Daar aangekomen reed de gewaarschuwde Peter net weg. Hij wilde ‘zijn kinderen’ niet afstaan. Een agent zette zijn politiebus dwars op de Roestelbergseweg, maar S. minderde amper vaart en reed er snel omheen.
Op beelden in de rechtszaal was te zien hoe hij daarna naar huis scheurde en verschillende auto’s inhaalde op de smalle wegen richting Sprang-Capelle. Politie-auto’s achtervolgden hem met zwaailichten, maar Peter stopte pas voor zijn huis.
IJzeren staaf
Toen ging het pas echt mis. Peter kwam met een ijzeren stang op de agenten af en een van hen trok zijn dienstwapen. Peter werd met pepperspray bespoten en verzette zich hevig bij zijn aanhouding. Op weg naar het politiebureau in Tilburg draaide hij door en dreigde hij zich op te hangen aan de autogordel. Ondertussen beledigde hij de agenten en de medewerker van de dierenpolitie met van alles en nog wat. Vooral de dame van de dierenpolitie, die zijn honden in beslag nam, moest het ontgelden.
In de rechtbank in Breda bleek Peter S. een jaar later nog steeds boos. Die agenten moesten maar niet zo zeuren over bijna-aanrijdingen en beledigingen, vond hij. Hij reed helemaal niet te snel, de filmpjes van zijn dashcam worden gewoon veel te snel afgespeeld. Hij had de ijzeren stang ook niet dreigend gebruikt, er klopte gewoon helemaal niets van de verklaringen van alle agenten.
Schadevergoeding
De agenten denken er heel anders over. Een van hen verklaarde veel meegemaakt te hebben, ‘maar dit ging nergens over’. Een agent eiste een schadevergoeding omdat S. hard op hem inreed.
Het enige goede nieuws was dat Peter S. sinds vorig jaar niet meer betrokken was bij bijtincidenten, beledigingen of andere gekkigheid. Waar hij bij eerdere zittingen veel te boos werd, waardoor de inzet van politie in de rechtszaal hard nodig was, bleef het nu rustig. Dankzij de begeleiding van de reclassering lijkt er wat meer rust in de man te zitten.
Ondanks dat Peter S. het er allemaal niet mee eens was, zat hij de zitting zonder al te veel boosheid uit. Hij heeft één van de honden inmiddels teruggekregen en ook nog een nieuwe hond genomen. Aan zijn trui te zien, met daarop een grote Mechelse herder, is hij nog steeds fan van politiehonden.
De officier van justitie eiste een taakstraf van 240 uur en 100 dagen cel, waarvan 97 voorwaardelijk. Dan zou hij de cel niet meer in hoeven, omdat hij de drie onvoorwaardelijke dagen al in voorarrest heeft uitgezeten. Ook mag S. wat justitie betreft een jaar niet rijden.
De uitspraak in deze zaak is op 25 februari.