Na tien jaar zonder vaste woning heeft Sharmila eindelijk een thuis

Vandaag om 10:00 • Aangepast vandaag om 12:01
nl
Tien jaar was Sharmila (49) thuisloos. Na een vechtscheiding, een torenhoge schuld en tijdelijke woonplekken leek er geen einde te komen aan haar zoektocht naar een eigen woning. Tot ze in december vorig jaar via het Wonen Eerst-systeem van de Maatschappelijke Opvang (MO) in Den Bosch een woning kreeg toegewezen. “Anders had ik nu in de daklozenopvang gezeten”, zegt Sharmila emotioneel.
Profielfoto van Megan Hanegraaf
Geschreven door

Na een vechtscheiding in 2014, waarin Sharmila (49) achterbleef met een schuld van 80.000 euro die haar ex niet wilde delen, verloor ze haar huis. Haar inkomen ging grotendeels naar schuldeisers waardoor er weinig geld overbleef voor een woning. De afgelopen tien jaar woonde ze daarom bij vrienden, in antikraakpanden, kleine studio’s en vakantiehuisjes. Ze verhuisde zeven keer. “Ik had wel een dak boven mijn hoofd, maar geen thuis. Ik was constant op zoek naar een vaste woonruimte”, vertelt ze.

Sinds eind 2023 woonde ze samen met haar twee dochters in een studio in Den Bosch. “Ik bleef dagelijks zoeken naar een ander huis, want wonen in een studio met z’n drieën is niet ideaal.” Maar door haar financiële situatie lukte het Sharmila maar niet om iets anders te vinden. Tot haar verbazing hoorde ze vlak voordat haar huurcontract afliep dat de eigenaar de studio had verkocht. Zonder een nieuw huis dreigde ze met haar dochters op straat te komen staan.

Uit wanhoop zocht de Bossche contact met de Centrale Toegang Maatschappelijke Opvang (CTMO), het loket waar dak- en thuisloze mensen terechtkunnen voor hulp en opvang. “Een week voordat ik de studio uit moest, belde ik wanhopig op en zei: ‘Wij zijn bijna dakloos en ik weet niet meer hoe ik het moet oplossen’.”

“We moesten ons richten op wonen in een opvang.”

Twee dagen later mocht Sharmila op gesprek komen. Ze vertelde kort haar verhaal. “De medewerker zei: 'Op basis van jouw verhaal kunnen we twee dingen doen. Of je gaat naar kleinschalige opvang, waar je samen met je dochters een privéruimte krijgt, maar wel met gedeelde voorzieningen. Of we zorgen ervoor dat je direct een woning krijgt'.”

Sinds januari 2023 wordt in de regio Den Bosch de 'Wonen Eerst'-aanpak gebruikt. Via dit systeem biedt de maatschappelijke opvang in Den Bosch dak- en thuislozen direct een woning, met begeleiding, zodat ze vanuit die stabiliteit hun leven weer kunnen opbouwen.

LEES OOK: Zo kregen 178 dak- en thuislozen binnen drie maanden een woning

“Na dat gesprek heb ik samen met mijn dochters gehuild, omdat we niet wisten waar we kerst zouden vieren of waar we een week later überhaupt zouden zijn”, zegt ze. “Ik heb gezegd dat we ons moeten richten op wonen in een opvang.” Een week later kwam het onverwachte nieuws via een telefoontje: ze kreeg binnen een maand een woning toegewezen via Wonen Eerst. “We konden het niet geloven. We zaten op de bank en waren compleet sprakeloos.”

“Dit is mijn plek. Ik ben hier nu thuis.”

Sinds december vorig jaar woont Sharmila samen met haar dochters in een appartement in een buitenwijk van Den Bosch. “Ik word hier elke dag wakker en denk dan: ‘Ik heb gewoon een deur vanuit mijn slaapkamer. Ik heb gewoon privacy en rust’”, zegt de 49-jarige vrouw. “Voor iedereen zou dat heel normaal moeten zijn. Voor mij is dit uniek.”

Sharmila heeft het financieel nog steeds niet breed. Maar ze probeert het appartement tot haar thuis te maken. Er hangen foto’s van haar dochters en op tafel staat een vaas met bloemen en kaarsjes. “Ik heb helemaal niks wat nieuw is, maar voor mij voelt het allemaal nieuw. Ik ben dankbaar voor alle dingen die ik heb”, zegt ze met een twinkeling in haar ogen.

Wat het Wonen Eerst-systeem voor haar heeft betekend, kan ze nauwelijks in woorden uitdrukken. “Als dit niet had bestaan, zaten mijn dochters en ik nu in de maatschappelijke opvang. Dit systeem heeft mij gered. Ik hoef niet meer na te denken over hoe ik de kast voor de vijfde keer uit elkaar moet halen. Dit is mijn plek. Ik ben hier nu thuis.”

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!