Verbod op vochtige doekjes met plastic: 'We zijn er heel blij mee'
Een bezoek aan het toilet wordt door menig gebruiker afgerond met zo'n vochtig stukje toiletpapier. Vervolgens gaat het propje vaak 'gewoon' de wc-pot in. "Maar deze doekjes horen niet thuis in het toilet en het riool", vindt de Beer.
Het plastic dat in sommige van deze doekjes zit lost niet uit zichzelf op. "De doekjes zorgen niet alleen voor verstoppingen bij mensen thuis, maar ook in onze gemalen, pompen en zuiveringen."
Het vochtig toiletpapier met plastic is volgens de Beer verantwoordelijk voor 75 procent van de storingen aan de installaties van het waterschap. Staatssecretaris Jansen van Milieu weet dat het ontstoppen van die systemen jaarlijks leidt tot een kostenpost van tussen de 22 en 55 miljoen euro.
"En dat is gewoon van ons belastinggeld", vult een woordvoerder van waterschap Rivierenland aan. "Het zou al enorm schelen als dit eruit zou gaan. Dan is het een stuk makkelijker en goedkoper om het water schoon te krijgen."
Het zuiveren van water is een flinke uitdaging voor de waterschappen. De zuiveringsnormen worden steeds hoger en er zitten steeds meer zorgwekkende stoffen in het water. "We worden eigenlijk steeds viezer met elkaar."
Waterschap Brabantse Delta en Rivierenland zouden liever zien dat mensen alleen de '3 P's' door de wc spoelen. "Poep, plas en papier. Daar hoort dus geen vochtige toiletpapier bij", vertelt de woordvoerder van Waterschap Rivierenland.
"Laten we er daarom met z'n allen voor zorgen dat we ons als waterschap op die uitdagingen kunnen richten en ons niet met verstoppingen door doekjes bezig hoeven te houden", vult Wessel de Beer van waterschap Delta aan.
De staatssecretaris en de waterschappen willen een Europees verbod op de vochtige doekjes met plastic. Hiervoor moet de Europese wet- en regelgeving voor eenmalig gebruik van materialen met plastic (SUP) worden aangepast.
HIER LEES JE MEER:
Drinkwatercrisis dreigt, dringend actie nodig om tekorten te voorkomen
Waterkwaliteit is belabberd en dus dreigt stikstofcrisis in het kwadraat
Plastic bolletjes drijven in de Mark en niemand weet waar ze vandaan komen
De strijd tegen de plasticsoep in rivieren en de Biesbosch: 'Gekkenwerk'
App ons!
Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.