Henk vrijgelaten na meer dan 40 jaar tbs: 'Succes in uw verdere leven'

Vandaag om 07:00 • Aangepast vandaag om 08:56
nl
Een van de langst zittende tbs'ers van ons land mag naar huis. Bredanaar Henk (72) belandde 42 jaar geleden in het tbs-systeem en hij was al die tijd zijn vrijheid kwijt. Alle deskundigen zijn het er nu unaniem over eens dat hij weer op eigen benen kan staan. "Het gaat hartstikke goed". De rechtbank hoefde er niet lang over na te denken en gaf hem meteen zijn vrijheid terug.
Profielfoto van Willem-Jan Joachems
Geschreven door

In 1983 maakte Henk zich voor het eerst schuldig aan zedenmisdrijven. Zijn celstraffen heeft hij al lang geleden uitgezeten, maar aan de gedwongen behandeling leek maar geen eind te komen. "De tbs duurt al eeuwen en kan nog wel driehonderd jaar duren", verzuchtte Henk een paar jaar geleden bij de zoveelste tussentijdse zitting voor de rechtbank in Breda.

Henk worstelde er mee dat de buitenwereld zo was veranderd, vertelde hij ooit na afloop van die vele zittingen die hij meemaakte. “Ik zat in de bus. Niemand praat meer met elkaar, zit allemaal op dat dingetje, de mobiel. En de gejaagdheid overal.”

1983

In 1983 ging Henk voor het eerst de fout in. Het was het jaar waarin de Koude Oorlog op een dieptepunt was beland. President van Amerika was Reagan, Andropov leidde de Sovjet-Unie.

De grootste demonstratie ooit in ons land was tegen de kruisraketten op vliegbasis Woensdrecht. Dries van Agt was commissaris van de koningin in Brabant. Freddy Heineken werd ontvoerd. En Laurent Fignon won de Tour de France. Op de radio klonk muziek van Doe Maar, Fame en Berdien Stenberg.

Vanaf 2017 ging hij veranderen. Hij ging werken aan 'de spoken uit zijn verleden'. Praten over jeugdtrauma's. 'Toegenomen zelfinzicht' heet dat in de rapporten. De gedwongen behandeling stopte, hij wende aan vrijheden.

Het einde van de tbs leek in zicht. Maar in het zicht van de haven was er een zwak moment: tegen alle afspraken dronk hij een paar biertjes. Hij kon zijn handen niet thuishouden bij de buurvrouw. Zij deed aangifte van aanranding.

'Niks te mopperen'
Zonder pardon werden twee jaar extra tbs opgelegd. Dat kwam aan. Henk dronk geen druppel alcohol meer. En hij kreeg een vriendin en eigen huis. "Ik heb niks te mopperen", zei een tevreden ogende Henk dinsdag. Hij is nu 72 jaar.

Deskundigen merkten dat hij in rustiger vaarwater is gekomen. Het gevaar op herhaling is lager dan ooit en op een 'aanvaardbaar niveau'.

Reclassering
Op de zitting van dinsdag kon Henk dat alleen maar bevestigen. "Het gaat hartstikke goed. We zijn een stukkie wijzer geworden. Ik weet zelf ook waar ik naartoe kan als het hoog zit", zei hij, terwijl hij keek naar de medewerkster van de reclassering die naast hem zat. Die beloofde dat hij altijd welkom is.

Het rapport over de groei die hij doormaakte is zo duidelijk en eensgezind dat niemand vragen had. "Meneer heeft een hele weg afgelegd", zei de officier van justitie. Ze vroeg de rechters om de tbs per direct te stoppen.

'Heuglijke dag'
Advocaat Ytsma, die Henk al jaren bijstaat, stemde daar volledig mee in. "Het is een heuglijke dag", zei de advocaat. Hij vroeg de rechters om niet te wachten met het vonnis.

"Doet u vandaag al uitspraak?", vroeg Henk aan de rechters. Die overlegden kort en besloten op dat verzoek in te gaan.

"Alle lichten staan op groen. Het Openbaar Ministerie heeft er vertrouwen in en de rechtbank ook. Het rapport is positief. Als u zich nou netjes blijft gedragen komt het goed en verwachten we u niet terug te zien", zei de rechtbankvoorzitter. "Succes in uw verdere leven. We wensen u alle goeds."

Henk bedankte en werd buiten de zaal uitgebreid gefeliciteerd. Daarna liep hij rustig de rechtbank uit, de wijde wereld in. Bij het verkeerslicht stond hij even stil en haalde uit zijn jas een mobieltje. Er volgde een videogesprek met iemand. Henk gaat weer met zijn tijd mee.

DIT VIND JE OOK INTERESSANT:

Na 40 jaar cel en tbs kan Henk nog steeds zijn handen niet thuishouden

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!