Vernielingen op kerkhof: dader hoeft geen schadevergoeding te betalen
Tijdens de zitting tegen een man die het beeld omver had geduwd, werd die claim van ruim 1100 euro afgewezen. “Het zij zo, we hebben ons erbij neer te leggen”, reageerde heemkundekringvoorzitter Jac. Biemans.
De dader, al ontkende hij alle betrokkenheid, was een nu 30-jarige uitgeprocedeerde asielzoeker. De Algerijn werd er ook van beschuldigd dat hij op de begraafplaats van de Onze-Lieve-Vrouw Visitatiekerk een kruis op een graf omver had getrokken. De man, Yakoub L., zou dit zaterdag 26 oktober hebben gedaan.
Wanneer de pleger van een delict niet kan worden opgespoord, wordt wel eens gesteld dat de dader op het kerkhof ligt. In dit geval zát de dader op een bankje op het kerkhof aan de Kerkstraat. Een stel dat een bezoek aan de begraafplaats bracht, zag L. daar terwijl hij bier aan het drinken was en ook wat rookte.
"Er waren geen andere mensen op de begraafplaats."
Opeens hoorden ze, zo verklaarden ze later, een harde klap. Ze zagen hoe de man een beeld op de grond liet vallen. Een andere getuige hoorde eveneens een klap en zag de Algerijn bij het beeld staan. “Er waren geen andere mensen op de begraafplaats, dus dit moet de man zijn over wie we het hier hebben”, maakte de officier van justitie woensdag duidelijk. De grafschenner werd in zijn woning aangehouden, hij was onder invloed.
In eerste instantie weerlegde L. alle beschuldigingen. Later erkende hij bij de politie dat hij een Mariabeeld had vernield en een Jezusbeeld had gewassen. Tijdens de rechtszaak maakte de man een zielloze indruk en hield hij ineens vol dat hij ‘echt niets had gedaan’ om even later te verklaren dat hij niet meer weet wat er toen is gebeurd.
"Op een kerkhof moet je je rustig houden en respect hebben."
De officier wist wel beter: er was volgens haar voldoende bewijs: “Het is altijd heel erg vervelend als je iets van iemand vernielt en helemaal als het gaat om heiligenbeelden of graven. Daar komt dan emotie bij kijken. Op een herdenkingsplek als een kerkhof moet je je rustig houden en respect opbrengen en dat heeft verdachte niet gedaan.”
Maar ja, welke straf leg je een asielzoeker op die al een maand of twee in een gevangenis op uitlevering zit te wachten? Hij zit dus al vast. Een taakstraf opleggen heeft evenmin zin. Vandaar dat (voor wat het waard is) een voorwaardelijke gevangenisstraf van twee weken werd geëist. Ook zou de rechter hem moeten verplichten om de schade te betalen.
De politierechter was het eens met de voorwaardelijke gevangenisstraf, maar de schadevergoeding zag ze niet zitten. Er was namelijk alleen een raming ingediend en geen rekening. En dat terwijl het Jezusbeeld binnen twee maanden na het vandalisme op zijn sokkel stond en dat duidelijk had kunnen zijn hoe hoog de exacte schade was.
Heemkundekringvoorzitter Jac. Biemans kon er begrip voor opbrengen. “Het recht moet zijn loop hebben. Het is alleen jammer voor de vrijwilligers die geholpen hebben bij het herstel van het beeld.”
DIT VIND JE OOK INTERESSANT: