Oplichter (23) verkoopt voor 2500 euro aan neptickets en koopt er drugs van
De oplichtingspraktijken zijn al even geleden. Van februari tot november 2023 bood Y. tickets aan voor voetbalwedstrijden, concerten en festivals. Aan mensen die interesse hadden, stuurde Y. foto’s met bewijs dat hij de tickets ook echt in zijn bezit zou hebben. Zo gingen 21 kopers met hem in zee, die 30 tot 240 euro overmaakten. Maar daarna hoorden ze nooit meer wat van hem.
De jongeman zit woensdag gespannen in de rechtbank en beweegt zenuwachtig zijn schoen op en neer. Zijn oma is met hem meegekomen. Y. vertelt dat 2023 een donkere periode in zijn leven is. Hij was verslaafd aan de drug 3-MMC en aan gokken. Naar eigen zeggen had hij de tickets in eerste instantie ook echt in zijn bezit en was het de bedoeling om die daadwerkelijk te leveren.
"Nu blijkt dat hij er niet veel van heeft geleerd.”
“Maar uiteindelijk lukte dat niet meer. Door al die drugs was ik toen niet de persoon die ik daadwerkelijk ben”, zegt Y. “Wanneer ik geen drugs meer gebruikte, kwam er spijt naar boven en wilde ik het aan die mensen terugbetalen. Maar als ik dat probeerde en aan geld kwam, ging het weer mis.”
De verdachte geeft aan dat hij bereid is de schade te vergoeden. Dat stemt de rechter positief. Maar dan gooit de officier van justitie op tafel dat er inmiddels weer tientallen aangiftes liggen van Marktplaatsoplichting door de verdachte . “Dan denk je, meneer heeft de kans gehad om zich te beteren, maar nu blijkt dat hij er niet veel van heeft geleerd.”
De rechter schrikt en reageert verwijtend naar de officier: “U verrast nu iedereen dat er nieuwe aangiften liggen. Dat is niet netjes. Ik vind niet dat we meneer daar nu over hoeven te bevragen.” Hij belooft de verdachte er dan ook niets mee te doen.
"Ik schrik van zo’n hoge eis voor iemand die dit voor de eerste keer doet."
De officier heeft geen genade en vindt dat online oplichters zoals Y. hard gestraft moeten worden. Hij eist een gevangenisstraf van een jaar, waarvan vier maanden voorwaardelijk. “Mensen zoals verdachte maken op een vieze manier misbruik van het vertrouwen van mensen. Ik geloof niet dat hij van plan was om de tickets te leveren. Hij zegt ook dat hij continue onder invloed was en het allemaal niet meer weet. Bovendien gebruikt verdachte nog steeds drugs."
Advocaat van Breemen vindt die eis wel heel extreem. Volgens haar lijkt het erop dat de officier in zijn strafeis aangiftes meeneemt, waar nog een onderzoek naar loopt. “En dat is in strijd met alle rechtsbeginselen", zegt ze fel. Ze vindt een taakstraf van 180 uur meer op zijn plaats.
De rechter gaat daarin mee. “Ik schrik ook van zo’n hoge eis voor iemand die dit voor de eerste keer doet", zegt hij. "Niet dat ik het goed praat, maar ik vind acht maanden gevangenisstraf nergens op slaan. Zeker omdat hij de schade wil terugbetalen en dat eigenlijk al persoonlijk had willen regelen."
De rechter legt Y. 180 uur taakstraf op en een voorwaardelijke gevangenisstraf van vier maanden. Met een proeftijd van twee jaar, als stok achter de deur omdat de man nog steeds verslaafd is. “Oma, hou hem in de gaten hè”, besluit de rechter.