Groene Kathedraal moet nog worden gebouwd, nu al ophef over de naam
Vorige week werd het groots aangekondigd: Tilburg krijgt er in het voorjaar van 2026 een bijzonder bouwwerk bij. De Groene Kathedraal, met verdiepingen vol met bomen, struiken en planten. Het is een kopie van de Heuvelse kerk in de stad.
Architect Winy Maas uit Schijndel ontwerpt het bouwwerk voor Van Gogh Homeland, een nieuw tweejaarlijks evenement dat duurzaamheid op de kaart wil zetten.
Twee maanden
De Groene Kathedraal zal twee maanden te zien zijn in de Tilburgse binnenstad. Daarna wordt het kunstwerk weer afgebroken. Het overgebleven groen wordt verspreid over parken, pleinen en perken door heel Tilburg.
Stichting Van Gogh Homeland is zich bewust dat de naam hetzelfde is als van het kunstwerk in Almere, maar volgens de stichting mag dat want de 'groene kathedraal' is niet als merknaam geregistreerd, meldt Omroep Flevoland. De organisatie van het Tilburgse groene bouwwerk noemt het 'een ode aan het geweldig veel permanentere kunstwerk van Marinus Boezem in Almere'.
Martine van Kampen van Land Art Flevoland vraagt zich af of dit wel mag. "Het roept bij mij allerlei vragen op, bijvoorbeeld over het verschil tussen een hommage en een kopie. Ter vergelijking: als een autofabrikant zou aankondigen een luxe sportwagen te ontwikkelen onder de naam ‘Porsche’ zou direct duidelijk zijn dat dit meer is dan alleen een eerbetoon. Ligt het bij kunst dan anders?"
178 populieren
De Groene Kathedraal in Almere heeft geen dak, geen glas-in-loodramen en geen muren, maar bestaat uit 178 populieren die in 1987 werden geplant.
Het project in Tilburg wordt mogelijk gemaakt door de provincie Noord-Brabant, Midpoint Brabant, de gemeente Tilburg, De Efteling en Libéma. De gemeente draagt 400.000 euro bij aan het project en de provincie 700.000 euro.
De Groene Kathedraal is twee maanden te zien in Tilburg en kost een miljoen euro. Het is het eerste bouwwerk in een reeks tijdelijke attracties die in de loop van de jaren te zien zijn in onze provincie om duurzaamheid aan te wakkeren.
In Tilburg is ook niet iedereen enthousiast over de Groene Kathedraal. De gemeenteraadsfractie van de LST heeft inmiddels, samen met andere partijen, een spoeddebat aangevraagd . "Zonder dat er een debat heeft plaatsgevonden over “de Groene Kathedraal” in de gemeenteraad wil het college van B&W 1,1 miljoen aan belastinggeld laten verdampen in 2 maanden tijd", schrijft fractievoorzitter Hans Smolders in de aanvraag voor het debat. " Blijkbaar heeft het college van B&W nog niet door dat je een euro maar 1 keer kunt uitgeven."
Het debat zal hoogstwaarschijnlijk op maandag 24 februari plaatsvinden.