Deze sport is alleen voor echte bikkels: 'Pijn komt later wel'
Na het zien van de film droomde ze zelfs over roller derby. “Het was natuurlijk super-Amerikaans, dus ik dacht dat de sport in Nederland helemaal niet bestond. Toevallig zag ik terug in Eindhoven in de krant een artikel over roller derby. Het moest zo zijn. Ik trok de stoute schoenen aan en meldde me aan bij de club Rockcity Rollers.”
"Niet bepaald een succes, ik ging direct onderuit."
Ze kocht eerst tweedehands rolschaatsen om een beetje te oefenen. “Ik had sinds mijn jeugd niet meer op rolschaatsen gestaan en moest er weer inkomen. De eerste keer oefenen werd niet bepaald een succes, ik ging direct onderuit. Ik wachtte daarom maar op een kennismakingscursus. Daar heb ik alles geleerd, zoals de juiste houding en techniek.”
Roller derby, dat in de jaren 30 in Amerika ontstond, wordt in Nederland sinds 2009 gespeeld. Het is een full-contact sport waarbij deelnemers rolschaatsen aan hebben. Twee teams strijden tegen elkaar op een ovale baan, waarbij ieder team vijf skaters opstelt. Eén skater per team, de jammer, kan punten scoren door de blockers van de tegenpartij te passeren.
“Het is een tactisch en strategisch spel. Het lijkt op rugby op rolschaatsen met elementen van shorttrack, maar wij hebben geen bal. Je mag je lijf gebruiken om proberen te voorkomen dat de jammer punten scoort. Er zijn wel allerlei regels, zoals niet je handen of ellebogen gebruiken of recht in iemands rug skaten. Ook mag je een ander niet raken in het gezicht of onder de knie.”
"Zorgen dat je zo snel mogelijk opstaat."
Roller derby is een sport voor bikkels, want vallen hoort erbij. En dat op een betonnen ondergrond. “We hebben een helm op, een bitje in en we dragen pols-, knie- en elleboogbescherming. Als je valt, moet je zorgen dat je zo snel mogelijk opstaat. De kans is anders alleen maar groter dat de tegenstander scoort. Pijn komt later wel.”
Voor iemand die als kind niet heel sportief was en in haar studententijd andere prioriteiten had, is Trang sinds dit jaar op 44-jarige leeftijd wel international. Tijdens een open try-out werd ze geselecteerd voor het Nederlands team. Overigens zijn ook Ida Aarts en Naoise Hennessy uit Breda opgeroepen. Met Team Nederland mogen ze van 3 tot en met 6 juli mee naar het WK in Innsbruck. In de aanloop naar het eindtoernooi staan er interlands op het programma, zoals over een paar weken tegen Duitsland.
"Voor je land uitkomen is natuurlijk gaaf."
“Internationale trips zijn niet nieuw voor me, want met de club zijn we in diverse landen geweest. Maar om voor je land uit te komen, is natuurlijk gaaf. Wie we op het WK treffen is nog onbekend en daarom is het goed om tegen landen te oefenen. Wat voor ons als team wel een uitdaging is, is om de gehele trip te financieren. Alles bij elkaar is het een pittige kostenpost en dat komt neer op de schouders van de sporters. We hopen als Nederlands team op enthousiaste sponsors.”