Vijf wisentkalfjes zijn na twee weken al overleden

Vandaag om 13:33 • Aangepast vandaag om 15:43
nl
Treurig nieuws uit natuurgebied De Maashorst: alle vijf de wisentkalfjes die vorig jaar geboren zijn, hebben het niet gered. Hoe dit komt, is nog onduidelijk en wordt onderzocht. De meeste kalfjes zijn volgens de beheerder niet ouder dan één of twee weken geworden.
Profielfoto van Dtv Nieuws
Geschreven door

Beheerder Arjen Boerman van FREE Nature zegt dat bij de wisentkoeien die hun kalf zijn verloren, bloed is afgetapt voor onderzoek. Hij hoopt dat dit meer kan vertellen over de mogelijke doodsoorzaak van deze Europese bizons.

“De meeste kalfjes hebben een à twee weken geleefd”, zegt Boerman. Na de geboorte lopen koe en kalf doorgaans apart van de kudde om aan elkaar te wennen. Normaal gesproken sluiten koe en kalf zich daarna weer aan bij de kudde, maar het afgelopen jaar zijn er koeien zonder hun kalf teruggekeerd. “Als dat gebeurt, weet ik voldoende”, zegt Boerman. “Dan heeft het kalfje het niet overleefd."

Blauwtong
Hoe dat kan? Boerman heeft verschillende ideeën over waarom de kalfjes zijn overleden, al wil hij niet te veel op de zaken vooruitlopen. Wel noemt hij blauwtong als een mogelijkheid. “Er zijn meerdere oorzaken mogelijk. Juist daarom is er terughoudendheid gewenst en wordt er onderzoek gedaan.”

Jos van der Wijst, coördinator van de Maashorstrangers die vrijwillig de grazers in de zuidelijke natuurkern controleren, tast ook in het duister. “In het ene jaar worden er soms meer kalveren geboren dan in het andere. Soms zondert een koe zich af om te bevallen, maar keert ze vervolgens zonder kalf naar te kudde terug. Afgelopen jaar is het ook voorgekomen dat we al wel een kalf zagen lopen, maar deze enkele dagen later was verdwenen."

Nieuwe rangorde
Boerman vervolgt: "Het gebeurt wel eens dat bij de introductie van het pasgeboren kalf in de kudde deze een zetje krijgt van een kuddegenoot. Dit komt omdat de rangorde in de kudde verandert bij de komst van een nieuw kalf. Soms betekent dit het einde voor een kalf. Dit is ook afgelopen jaar een keer gebeurd."

Boerman durft niet te zeggen of er komend kalverseizoen, dat medio mei begint, weer kalveren worden verwacht en of deze wel zullen overleven. “Wij controleren de grazers bijna dagelijks”, zegt Van der Wijst. “Met vijftig vrijwilligers doen we rastercontroles en kijken we naar de gezondheid van de bizons.”

Van der Wijst: “We balen dat dit is gebeurd en hopen op betere tijden." Tot nu toe zijn er in De Maashorst al 31 kalveren geboren, die óf nog in de kudde lopen, óf zijn verhuisd naar andere begrazingsprojecten, in het belang van het behoud van de soort.

DIT VIND JE OOK INTERESSANT:

Nestje Cheeta's dood, enig overlevend welpje geadopteerd door Beekse Bergen

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!