Ouderen doelwit van nepagenten en ander gespuis: 'Alles wantrouwen'
Sandra, Maria en Tiny zitten donderdagmiddag in een volle zaal in Liessel. De politie komt ouderen vertellen over nepagenten en ander gespuis. Vooral nepagenten sluipen steeds vaker rond. Onlangs zijn er in Eindhoven weer een paar opgepakt.
Ook wijkagent Luc Dirckx heeft in Deurne een nepagent in de kraag kunnen grijpen. “Een man werd zogenaamd gebeld door de politie. Hij vertrouwde het niet en belde zijn zoon. We hebben de nepagent kunnen opwachten. Die jongen werkte voor een groepering in Eindhoven. Vaak zijn het de arme sloebers die we pakken en de rest komt ermee weg.”
"We hebben mensen gehad die alle waardevolle spullen hadden afgegeven"
Het is vaak dezelfde werkwijze. Een oudere wordt gebeld door ‘de politie’. Er zijn inbrekers opgepakt. En tijdens verhoor blijkt dat de inbrekers van plan waren om bij het slachtoffer in te breken. Maar de ‘politiemedewerker’ weet raad. De politie komt langs en neemt de kostbare spullen even in bewaring.
“We hebben mensen gehad die alle waardevolle spullen hebben afgegeven”, zegt Bert Nieuwenhuis. Word je op deze manier gebeld? Hang op en bel de echte politie even terug voor de zekerheid. Staat de nepagent toch aan de deur? Bel 112. “Ik zou dat gewoon doen”, zegt Bert. “Het is bloedspoed. Er staat een oplichter aan je deur.”
"Ik vertrouw iedereen"
Een goedgelijkend uniform heeft de nepagent niet eens nodig. Gewoon een geel hesje met politie erop. “Die kun je kopen op internet”, zegt Bert. “Ze hebben dan een vaag pasje bij zich.” Het blijft moeilijk voor mensen om een pasje te kunnen beoordelen. Ook omdat de politie nieuwe exemplaren heeft. De naam van de agent staat er niet meer op. Het gebeurde te vaak dat namen werden opgezocht op internet en dat de agent daar last van kreeg.
Bert vertelt dat vorig jaar achthonderd ouderen in Oost-Brabant zijn opgelicht. De schade: 40 miljoen euro. De zaal verschiet ervan. “Ik vertrouw iedereen”, zegt Maria. “Ik heb niet eens een tweede slot op mijn fiets.” Bert Nieuwenhuis laat zien hoe ouderen allemaal opgelicht kunnen worden en dat ze bewust een doelwit zijn. Ook de jongere toehoorder kan er nerveus van worden.
"Je kunt altijd slachtoffer worden, dat kun je niet voorkomen"
Spoofing, phishing, nepbankmedewerkers, zakkenrollers, babbeltrucjes, nepmedewerkers van de thuiszorg, nepagenten, neppakketbezorgers, meekijken tijdens het pinnen of nepzorgmedewerkers die je een coronaprik aanbieden. Loop je met een rollator of kruk? Je bent een doelwit. Staat de scootmobiel voor de deur? Doelwit. Woon je alleen en ben je boven de 65? Doelwit.
“Je moet heel wantrouwend zijn”, zegt Tiny. “Je kunt niemand meer helpen. En dat is heel erg, want zo zijn we niet opgevoed. Je moet altijd alert zijn. En dan nog kun je het slachtoffer worden. Dat kun je niet voorkomen.” Sandra voelt zich niet altijd veilig meer. "Ze denken dat we minder begrijpen dan de jeugd en dan grijpen ze je."
Ook Bert Nieuwenhuis, die ruim 40 jaar bij de politie werkte en zich bezighield met het voorkomen van misdrijven, is bijna te grazen genomen door een nepbankmedewerker. “Ik geloofde die mevrouw gewoon. Maar ik heb haar weggedrukt, omdat ik naar de tandarts moest. Toen ik de bank belde, bleek het niet te kloppen. Had ik bijna tegen mijn kinderen moeten zeggen dat hun vader, veertig jaar bij de politie, al zijn geld kwijt was geraakt.”
Behoefte aan tips? www.maakhetzeniettemakkelijk.nl