Havendirecteur slaat alarm: gebrek aan stroom bedreigt toekomst Moerdijk
“Wat in Rotterdam opgaat, geldt voor alle zeehavens van nationaal belang en dus ook voor Moerdijk”, aldus havendirecteur Dirix. De industrie in de Rotterdamse haven krimpt al bijna twintig maanden. De gemeente Rotterdam en de provincie Zuid-Holland willen daarom dat het kabinet dit voorjaar nog ingrijpt.
"Wanneer deze situatie te lang aanhoudt, dan stopt het op enig moment vanzelf.”
In Moerdijk is volgens Dirix een krimp in een dergelijke omvang niet aan de orde. Toch bestaat er volgens de topman ook hier een ‘reële vrees’ dat ondernemingen weg zullen trekken wanneer er niks verandert. “Als er geen zicht is op een oplossing, nemen bedrijven geen beslissing over grote investeringen. Wanneer deze situatie te lang aanhoudt, dan stopt het op enig moment vanzelf.”
Als enige zeehaven van Brabant is Port of Moerdijk een belangrijke banenmotor voor de West-Brabantse economie. Ruim twintigduizend mensen zijn direct of indirect werkzaam in de industrie rond de haven. Nu zijn bedrijven er nog afhankelijk van een 150 kV-hoogspanningsstation. Paul Dirix: “Bedrijven willen hun productieproces verduurzamen door fossiele brandstof te vervangen door elektriciteit. Met de huidige energiecapaciteit is dat onmogelijk.”
Doelstelling Rijk
De regio Moerdijk is door het Rijk aangewezen als één van de belangrijke plekken in Nederland voor energietransitie (schone elektriciteit) en circulariteit (afval geschikt maken als grondstof voor nieuwe producten). Voor alle plannen bij elkaar is ook nog eens zo’n duizend hectare extra industrieterrein nodig. Dat is bijna een derde bovenop de bestaande situatie.
Volgens Dirix is de komst van het 380 KV hoogspanningsstation essentieel om de industrie voor Moerdijk te behouden en nieuwe bedrijvigheid aan te trekken. De plannen voor het nieuwe hoogspanningsstation worden inmiddels uitgewerkt. Volgens de planning zou er eind dit jaar duidelijkheid moeten komen over de plek waar de installatie komt.
"Voor de bedrijven rond Port of Moerdijk is er eigenlijk maar één ding echt heel cruciaal en dat is duidelijkheid."
Vorige maand kreeg Moerdijk maar liefst drie ministers en een staatssecretaris over de vloer. Ze werden onder meer bijgepraat over de noodzaak en gevolgen voor de regio van de uitbreiding van de energie-infrastructuur. “Iedereen onderkent de noodzaak, dus de discussie richt zich nu vooral op de locatie. Mijn advies blijft om niet langer te wachten dan nodig is. Op basis van alle aandacht zou je mogen verwachten dat het goedkomt, hoewel er geen concrete toezeggingen zijn gedaan”, aldus Dirix.
Naast het tekort aan elektriciteit speelt, net zoals in Rotterdam, ook het stikstofdossier de industrie op Moerdijk parten. “Er zal een oplossing moeten komen voor het stikstofprobleem, want anders kunnen we helemaal niks. Aangezien dit een landelijk probleem is, ga ik ervanuit dat er een oplossing komt. Voor de bedrijven rond Port of Moerdijk is er eigenlijk maar één ding echt heel cruciaal en dat is duidelijkheid.”