Jongerenwerker verdacht van sjoemelen met subsidie: 'Vertekend beeld'
Bijna 70.000 euro. Dat vraagt L. in februari 2017 aan bij financieringsorganisatie ZonMW. Hij wil de jeugd uit de Bredase achterstandswijk Hoge Vucht meer laten bewegen en het geld investeren in VV Barça, het latere SC Hoge Vucht.
Die voetbalclub staat er financieel niet sterk voor, waardoor het geld in beheer komt bij de stichting Marokkaanse Jongeren, waar Hassan L. dan voorzitter is. Bij de Belastingdienst gingen de alarmbellen rinkelen toen de grote som subsidiegeld werd gestort op de rekening van de stichting.
Gaten in onderbouwing
In de kas van de club blijkt L. 20.000 euro aan contant geld te hebben, zegt justitie. Ook zou hij geld van de club gebruiken voor privézaken, zoals het betalen van verzekeringen, een deurwaarder en zelfs een shisha. De waterpijp zou volgens hem zijn aangeschaft voor activiteiten op de sportclub. Opmerkelijk, vindt de rechter. “Jullie doel is om jongeren gezond te laten leven.”
Ook wordt duur materiaal gekocht om buiten te sporten, terwijl de subsidieaanvraag specifiek gericht is op zaalvoetbal. De materialen lijken niks te maken te hebben met zaalvoetbal en de beoogde doelgroep.
Volgens L. is er in samenspraak met ZonMW afgeweken van de subsidieaanvraag. Dat kwam door een tekort aan sportzalen. “Het alternatief lag in het huren van een sportveld, in de buitenruimte.” Daar is ander materiaal voor nodig.
Volgens het Openbaar Ministerie zitten er grote gaten in de onderbouwing van uitgaven van de club. Bij de aanschaf van sportkleding is er een verschil van 6800 euro, bij de huur van sportaccommodaties bijna 14.000 euro.
LEES OOK: Tienduizenden euro's subsidiegeld verduisterd: jongerenwerker uit Breda opgepakt
Een aantal dagen nadat hij is aangehouden krijgt Hassan een gebiedsverbod opgelegd. Hij wordt ervan verdacht tijdens de jaarwisseling 2019-2020 bij vuurwerkrellen in de Hoge Vucht betrokken te zijn geweest. Politieonderzoek wijst echter het tegendeel uit. Burgemeester Paul Depla wordt veroordeeld tot het betalen van een schadeclaim van duizend euro en de advocaatkosten die L. heeft gemaakt.
LEES OOK: Onterecht gebiedsverbod: burgemeester moet schadevergoeding betalen
Uiteindelijk zit de Bredanaar vier dagen vast. “Het zit me hoog dat ik, als jongerenwerker die zich altijd gedegen inzet voor diverse projecten met maatschappelijke doelen, wordt beticht van criminele activiteiten”, zegt hij tijdens de zitting. Eerder werd hij geroemd als 'inspiratiebron en rolmodel voor jongeren'. “Het schetst een vertekend beeld.”
'Interne, onbewuste fout'
L., die inmiddels als jongerenwerker voor Surplus in Lage Zwaluwe werkt, beweert dat er een ‘interne, onbewuste fout’ is gemaakt bij de subsidieaanvraag. Een stagiair zou per ongeluk de onjuiste begroting hebben ingediend.
De officier van justitie eist een taakstraf van 200 uur tegen L. en een voorwaardelijke celstraf van twee maanden, met een proeftijd van twee jaar. Op 28 februari komt de rechtbank met een uitspraak.
DIT VIND JE OOK INTERESSANT:
Van fraude verdachte jongerenwerker was bekend gezicht: ‘Inspiratiebron en rolmodel voor jongeren’