Dagboek van oorlogsslachtoffer wordt verfilmd: 'Mag niet vergeten worden'
De Ludwigstraat in Roosendaal stond vrijdagochtend even vol met rook. Dit keer voor de opnames van de film. Op 11 mei 1940 zag de straat blauw van de rook door een Duits bombardement op Franse soldaten.
"We staan hier bij het huis waar Paula en Olav gewoond hebben. Het luchtalarm ging die dag af. Terwijl zij naar de schuilkelder renden, kwamen zij om het leven door een bom", vertelt Maudy.
De 19-jarige actrice komt zelf uit Roosendaal, wat het extra bijzonder voor haar maakt om de oudste versie van Paula te spelen. Twee andere actrices vertolken de jongere versies van Paula.
"Ik vind het heftig om de scene waarin ze overlijdt in het territorium van Paula te spelen, maar het is heel mooi om haar verhaal een podium te geven", zegt Maudy.
Het is een verhaal dat ze voorafgaand aan de film helemaal niet kende. "Iedereen kent het Dagboek van Anne Frank, maar Paula was een heel ander meisje dat hele andere dingen heeft meegemaakt. Het is erg interessant om daar meer over te leren", zegt de actrice.
De film wordt gebruikt als lesmateriaal op scholen. Daarmee hoopt de stichting The Dutch Polar Bears, die de documentaire maakt, dat jongeren het verhaal leren kennen.
"Zo'n legende mag niet vergeten worden."
"Ik hoop dat de jeugd van nu het dagboek van Paula leert kennen, want zo'n legende mag niet vergeten worden", zegt Maudy.
"Het verhaal is ook interessant, omdat kijkers delen van de Roosendaal kunnen herkennen. Het is sowieso bizar om de verschillen tussen vroeger en nu te zien. De verkeersborden hier waren er vroeger bijvoorbeeld nog niet."
Toch komen er niet alleen verschillen tussen vroeger en nu naar voren in de film. "Paula was veel bezig met geloof. Dat zijn jongeren van nu minder, maar spiritualiteit is wel een onderwerp", zegt acteur Daan Breugelmans, de verteller in de film.
"Paula was ook veel bezig met school en dat zijn jongeren nu nog steeds. Ook veel gelijkenissen dus." Ook Daan hoopt dat het verhaal van Paula bekender wordt door hun vertolking van het dagboek.
"In en na de Tweede Wereldoorlog was het een heel bekend dagboek, maar het is in de vergetelheid geraakt. Oorlog en oorlogsslachtoffers mogen niet vergeten worden", vindt hij.
Met een groot team werkt de stichting al ruim een jaar aan de film. Met acteurs van verschillende leeftijden. Zo is de jongste acteur 13 jaar en de oudste 72 jaar.
Dave Kuijpers schreef het script en regisseert de film. "Ik ben mijn carrière in het onderwijs begonnen, hier om de hoek bij de Gertrudis mavo. Ik nam de leerlingen tijdens een wandeling vaak mee naar deze beladen plek om ze te vertellen dat Paula en Olav hier omkwamen in de oorlog", vertelt hij.
Toen hij het dagboek een paar jaar geleden nog eens helemaal uitlas, kon hij er niet mee blijven zitten. "Ik was zo onder de indruk van het verhaal dat ik er iets mee moest doen", vertelt Dave.
De film gaat op zaterdag 3 mei in première in de city bioscoop in Roosendaal. Daarna wordt het op scholen getoond als lesmateriaal.