Jongeren slaan er flink op los bij willekeurige slachtoffers

Gisteren om 17:56 • Aangepast gisteren om 23:11
nl
Drie jongens van zestien jaar en twee van achttien hebben eind 2023 en vorig jaar hun woonplaatsen Bladel, Hapert en Reusel geterroriseerd. Ze schopten, sloegen en beroofden willekeurige dorpsgenoten op straat. Eén van de slachtoffers liep onder meer kneuzingen en een hersenschudding op. De rechtbank in Den Bosch legde de jeugdige daders vrijdag gevangenis- en taakstraffen op.
Profielfoto van Hans Janssen
Geschreven door

Veruit de meeste geweldplegingen werden verspreid over vorig jaar gedaan. Zo moesten in februari 2024 een vrouw en haar zoon eraan geloven. Beiden werden in het centrum van Reusel geschopt, met de vuist in hun gezicht geslagen en geduwd. De vrouw liep hierbij een hersenschudding, gebroken vingers, gekneusde ribben, een gekneusde borstkas en diverse bloeduitstortingen op.

Later dat jaar werd in Hapert iemand in zijn auto geslagen en gedwongen 200 euro te pinnen en dat af te geven. Vervolgens zijn de daders met de wagen weggereden en is het slachtoffer onderweg opnieuw mishandeld. Iemand anders werd in hetzelfde dorp beroofd van haar tas en daarna met een mes achtervolgd. Weer twee andere nietsvermoedende dorpelingen werden in Hapert geschopt en geslagen.

'Onrecht en leed aangedaan'
De vijf minderjarigen uit Bladel, Hapert en Reusel stonden onlangs, in aparte zittingen, voor de rechtbank in Den Bosch. Volgens de rechter hebben ze veel mensen onrecht en leed aangedaan. Dit komt naar voren in de uitspraken die vrijdag zijn gedaan. Alle vijf de jongens krijgen een taakstraf van 40 tot 160 uur. Vier van hen is ook een (on)voorwaardelijke jeugddetentie opgelegd. Allen moeten schadevergoedingen betalen.

Eén van de twee 18-jarigen kwam er vanaf met een taakstraf van 40 uur. Als stok achter de deur moet hij wel bijvoorbeeld meewerken aan hulpverlening door de jeugdreclassering. Lapt hij voorwaarden, die door de rechtbank zijn opgelegd, aan zijn laars dan wacht hem nog een taakstraf van 60 uur.

In een aantal gevallen is er rekening mee gehouden dat de dader niet eerder met justitie in aanraking was gekomen en na het uitzitten van het voorarrest zich netjes heeft gedragen. Ook pleitte in diens voordeel dat de jongen berouw heeft getoond en snapte wat hij heeft aangericht. Verder wordt het risico op herhaling klein geacht.

'Grotere kans op herhaling'
Bij een aantal andere betrokkenen wordt de kans op recidive groter geacht, wat in het gerechtelijk oordeel terug te lezen valt. Eén van de 16-jarigen wordt het zwaarst gestraft. Deze knul moet een werkstraf van 160 uur uitvoeren en ruim 2700 euro aan schadevergoedingen betalen.

Verder gaat hij twee maanden de jeugdgevangenis in en hangt hem nog eens acht maanden jeugddetentie boven het hoofd wanneer hij zich niet aan een aantal voorwaarden houdt. Hieronder vallen:

  • het dragen van een enkelband
  • meldplicht jeugdreclassering
  • volgen van onderwijs of inzetten voor dagbesteding en/of werk
  • meewerken aan een analyse door GGzE
  • meewerken aan gesprekken met Jaafar (jeugd)coaching
  • contactverbod met drie medeverdachten

DIT VIND JE OOK INTERESSANT:

Groep tieners opgepakt voor meerdere berovingen

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!