Mysterieuze poep gevonden in het bos, boswachter Frans weet van welk dier
Ieder weekend is er ook een nieuwe aflevering van de Stuifmail-podcast. Beluister de podcast hier:
Brabanteik, een gedicht van Wim Hoogveld.
Het gedicht werd tijdens de jubileumeditie van het Milieucafé Tilburg uitgeroepen tot tweede mooiste gedicht.
Natuur herstelt vaak steeds haar schade,
Zoals een spin zijn eigen draden
Al is een windhoos nog zo machtig
Het bos wordt toch opnieuw weer prachtig
En maakt de bliksem soms veel vuur
Het groen komt terug na menig uur
De mens brengt stikstof, broeikasgas,
De eik verdroogt en hei wordt gras
Maar de natuur die kan niet stemmen
Wie moet dan de ontbossing remmen?
Natuur huilt daarom zware buien,
Laat noodklok almaar harder “luien”
In Brabant is een luist’rend oor
Natuurherstel gaat daar voortvarend door
De brabanteik gaat nooit teloor!
Rokende aardsterren – Andre Duijveman
Publicatie: 23 nov 2019
Aardsterren zijn paddenstoelen / vruchtlichamen die behoren tot de stuifzwammen. Beelden in slow motion tonen hoe zij wolken met sporen uitstoten en dan lijken te roken.
Verklaring; Bij rijpheid van het vruchtlichaam springt de buitenlaag open en de slippen buigen zich stervormig. De binnenlaag met de sporenmassa wordt dan in het midden zichtbaar. Uit een opening op de top van dat bolletje komen de sporen naar buiten.
Op een dode of levende segrijnslak allemaal duizendpoten, wat gebeurt daar?
Famke Beeloo zag tijdens het werken in haar tuin iets heel bijzonders. In die tuin lag een segrijnslak met volgens haar jonge duizendpoten. Ze dacht dat de slak nog leefde en ze vroeg zich af of die duizendpoot-jonkies levende slakken eten.
Dat klopt. Duizendpoten eten slakken. Maar volgens mij zijn het geen larven van een duizendpoot, maar larven van een miljoenpoot. Je kunt dat zien aan de vele pootjes aan de segmenten. Duizendpoten hebben er lang niet zoveel. Naast slakken eten de meeste duizendpoten insecten, wormen, pissebedden en spinnen. Al deze prooien worden gedood met speciale gifkaken.
Maar de diertjes bij de dode (althans, ik denk dat de slak dood is) segrijnslak zijn planten- of afvaleters. Ze leven dan ook van rottend materiaal, dode dieren, rijp fruit, maar ook van wortels. De monddelen van miljoenpoten zijn zeer speciaal en helemaal aangepast. Ze kunnen namelijk niet bijten, maar maken het voedsel vochtig. Daarna schrapen ze het voedsel in laagjes af en nemen het op via de mond. In de tuin doen veel soorten zich tegoed aan wortels van planten of bladeren. Daarnaast eten ze ook dood hout, algen en paddenstoelen en dus dode dieren. Miljoenpoten zijn heel belangrijke bodemdieren, die een grote rol spelen in elk ecosysteem. Zij ruimen namelijk grote hoeveelheden dood plantaardig materiaal op.
Vreemd uitwerpsel gevonden in een bos bij Landgoed de Utrecht, van wie is het?
Lotte Hendrikx stuurde mij een foto van een uitwerpsel, die zij tegen was gekomen in een bos op Landgoed de Utrecht bij Esbeek. Normaal durf ik wel meteen iets te schrijven over een uitwerpsel, maar ik had dit nog nooit gezien.
Dat maakt het ook zo mooi onze natuur, want nog steeds ontdek ik nieuwe dingen en volgens mij houdt dat nooit op. Gelukkig heb ik een goede vriendin, Annemarie van Diepenbeek, die alles weet over uitwerpselen. Zij kwam dan ook met het antwoord. Dit is een uitwerpsel van een steen- of boommarter na het eten van taxusbessen. Vandaar de helderrode kleur. Als je goed kijkt, zie je er de pitten nog wat doorheen schemeren. Die pitten zijn qua vorm en kleur net miniatuur hazelnootjes.
Ik houd het vooral op steenmarter. Steenmarters zijn namelijk enorm in opkomst in Brabant. Ik krijg bijna elke week wel een melding waarop een steenmarter te zien is, zie bijvoorbeeld hiervoor het filmpje van Martie Leemans. Annemarie meldt verder ook nog dat dit uitwerpsel met de mooie rode kleur een heel vers uitwerpsel is, want ze worden snel gauw dof en bruinig. Het mooie is er dan weer af en wordt de inhoud ook laster te herkennen, behalve als de taxuspitten nog goed zichtbaar zijn.
Nestkastje schoongemaakt in augustus, helaas dode diertjes in, hoe kan dat?
Yvonne Rommelaars heeft in augustus 2024, zoals het hoort, netjes haar nestkastje schoongemaakt. Helaas ontdekte ze in het nestkastje een dode oudere vogel en een aantal dode jonkies. Daarnaast was er ook een start gemaakt van een nieuw nestje en ze vraagt zich af wat er gebeurd is.
Allereerst konden vanwege de vele regenval veel koolmezen, maar ook andere vogels slecht aan voldoende voedsel komen. Jonge koolmezen zijn in het begin afhankelijk van enkel insectenvoedsel. Het weer en het gebruik van bestrijdingsmiddelen zorgt voor minder insecten. Tevens is duidelijk dat in sommige gebieden er een onbalans is in het mineralenaanbod. Onderzoek heeft uitgewezen dat het aantal meldingen van zieke en dode mezen enorm is toegenomen.
Daarnaast heeft het doodgaan van een van de ouders ook een negatief gevolg voor de jonge dieren. Dat daarna er een andere vogel een nieuw nest heeft willen bouwen is meteen ook een teken, dat je altijd de nestkastjes leeg moet maken aan het einde van het broedseizoen, want anders bouwen de mezen gewoon door.
Rubriek mooie foto’s
Alle spechten worden weer actief. Je hoort ze op zonnige dagen overal in het bos. Een van de mooiste spechtenverschijningen is de middelste bonte specht. Prachtig op de foto gezet door Erik Dinslage.