Statushouders geen voorrang meer op huis, gemeenten 'verbijsterd'

maandag om 14:38 • Aangepast dinsdag om 13:51
nl
Het verbod om statushouders met voorrang te huisvesten in sociale huurwoningen is 'onmenselijk en een schijnoplossing'. Dat vinden zestien gemeenten, waaronder Eindhoven en Tilburg. Zij willen dat minister Mona Keijzer haar plannen 'per direct' intrekt.
Profielfoto van Tom Berkers
Geschreven door

De gemeenten zijn verbijsterd en hebben daarom gereageerd op het wetsvoorstel. Daarin willen ze de minister wijzen op ongewenste gevolgen die kunnen ontstaan. Ze spreken van een taak die niet is uit te voeren.

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) wijst erop dat minister Faber van Asiel en Migratie voor het weekend nog aankondigde dat ze gemeenten 30.000 euro wil geven voor het huisvesten van statushouders. Nu komt Keijzer met een plan dat daar in de ogen van de VNG tegenover staat.

"Woningnood komt niet door teveel statushouders maar door tekort aan sociale huurwoningen."

Als statushouders geen voorrang zouden krijgen, dan zijn de gemeentes bang dat de doorstroom uit de opvang slechter zal gaan. Dit zou vervolgens leiden tot overvolle opvangcentra, met hoge kosten en meer behoefte aan inzet op straat.

Een op de drie mensen in de opvang is nu al statushouder, stellen de initiatiefnemers. "De woningnood in onze steden wordt niet veroorzaakt door een teveel aan statushouders maar door een tekort aan sociale huurwoningen."

"De schuld neerleggen bij mensen in een heel kwetsbare positie is onmenselijk."

De oplossing zou volgens hen liggen bij de gemeenten. "Er moet minimaal dertig procent van de nieuwbouw gebouwd worden voor de sociale huur. De schuld neerleggen bij mensen in een heel kwetsbare positie is onmenselijk."

De gemeenten roepen het kabinet dan ook op om het voorstel 'met spoed in te trekken'. "Het is onbegrijpelijk dat het kabinet hierop aanstuurt en de negatieve effecten op het bordje van gemeenten gooit."

"Dit is voor gemeenten onuitvoerbaar."

"Dit is voor gemeenten onuitvoerbaar", reageert de Vereniging van Nederlandse Gemeenten. Die vreest 'verwarring en chaos' en begrijpt niet wat het kabinet nu wil.

De steden die hebben gereageerd op het wetsvoorstel zijn, naast Eindhoven en Tilburg ook: Amsterdam, Delft, Den Haag, Deventer, Enschede, Groningen, Haarlem, Leeuwarden, Leiden, Maastricht, Westerwolde, Sittard-Geleen, Utrecht en Venlo.

HIER LEES JE MEER:

Geen huis omdat statushouders voorrang krijgen, zo zit het echt

Huisvesting statushouders loopt flink achter: zo zit het in jouw gemeente

Linkse partijen: provincie moet blijven toezien op huisvesten statushouders

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.