'Veel meer chronische Q-koortspatiënten zonder dat ze het zelf weten'
Nederland kampte tussen 2007 en 2010 met de grootste epidemie van Q-koorts ter wereld. Herpen was toen het 'epicentrum'. Tienduizenden mensen, onder wie duizenden Brabanders, raakten besmet, vooral rond geitenhouderijen. Ze kregen griepachtige klachten, hoofdpijn, hoge koorts of een longontsteking. Ongeveer 120 patiënten zijn overleden.
Op de lange termijn kan Q-koorts ook leiden tot ontstekingen aan bloedvaten of hartkleppen. Dat gaat sluipend, en daardoor wordt het vaak pas laat ontdekt.
Q-support voerde het bevolkingsonderzoek uit voor het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Dit gebeurde in de gebieden die tussen 2007 en 2010 het zwaarst werden getroffen: Brabant, Limburg en delen van Gelderland, Utrecht, Zuid-Holland en Twente.
Mogelijk honderden mensen chronisch ziek zonder diagnose
Volgens belangenorganisatie Q-support is bij ongeveer zeshonderd mensen tot nu toe vastgesteld dat ze chronische Q-koorts (zie kader) hebben. Maar mogelijk zijn er nog vierhonderd tot zestienhonderd mensen die zonder diagnose met dezelfde ziekte rondlopen.
Chronische Q-koorts
Sinds de Q-koortsepidemie zijn tussen de 50.000 en 100.00 mensen besmet met Q-koorts. Duizenden zijn ziek geworden en velen hebben tot op de dag van vandaag nog ernstige gezondheidsklachten. Ongeveer twee procent van de mensen die ooit besmet is geraakt, ontwikkelt chronische Q-koorts.
Chronische Q-koorts wordt vaak niet, of pas heel laat ontdekt. Het is een onbekend en zeldzaam ziektebeeld en de klachten zijn weinig specifiek.
Q-support, dat zich voor hen inzet, wil dat onderzoek en opsporing worden uitgebreid en verbeterd, want 'tijdige opsporing van chronische Q-koorts kan ernstige klachten en levensbedreigende complicaties voorkomen.'
Opkomst heel laag
De opkomst bij het bevolkingsonderzoek was heel laag. Ongeveer de helft van de huisartsenpraktijken in de regio's deed mee. Zij nodigden slechts een klein deel van hun patiënten uit, en van hen ging uiteindelijk minder dan de helft in op de uitnodiging. Volgens Q-support komt dat door tijdgebrek bij de huisartsen, maar ook 'door gebrek aan kennis over Q-koorts'.