Aantal jongeren dat vapet stijgt enorm, zo zit het in jouw gemeente

Vandaag om 19:00 • Aangepast vandaag om 19:23
nl
Het aantal jongeren dat vapet is enorm gestegen. Dat blijkt uit onderzoek van vergelijkingssite Independer op basis van cijfers van het RIVM en de GGD'en. Tussen 2019 en 2023 zijn scholieren uit de tweede en vierde klas van de middelbare school flink meer gaan vapen. In delen van de provincie zijn dat er zelfs bijna zes keer zoveel.
Profielfoto van Rick Lemmens
Geschreven door

Volgens Independer vapet ten minste één op de twaalf leerlingen minimaal één keer per week. Dat is meer dan in 2019. Zo zit de toename in de verschillende GGD-regio's eruit:

  • GGD West-Brabant: 3,5 keer zoveel
  • GGD Hart voor Brabant: 5,8 keer zoveel
  • GGD Brabant-Zuidoost: 4,4 keer zoveel

Daarmee is de toename van vapende jongeren in Brabant groter dan het landelijke gemiddelde. Landelijk zijn jongeren ongeveer vier keer zoveel gaan vapen. In Brabant heeft minstens een kwart van de tweede- en vierdeklassers weleens een elektronische sigaret geprobeerd. In de regio Hart voor Brabant is dat zelfs een derde.

De cijfers verschillen per gemeente. Zo vapet in Zundert en Helmond 'slechts' 6,2 procent van de scholieren. In Rucphen, Goirle en Drimmelen is dat meer dan 15 procent. Een verklaring voor de verschillen heeft Independer niet.

Op onderstaande kaart zie je hoe het in jouw gemeente zit. Tik hier als je de kaart niet goed ziet.

Wachten op privacy instellingen...

Volgens Mirjam Prins, zorgexpert bij de vergelijkingssite, is het roken van een e-sigaret lang niet zo onschuldig als jongeren misschien denken. "De damp van een e-sigaret bevat namelijk verslavende en schadelijke stoffen. Die kunnen irritatie aan de keel en longen veroorzaken en mogelijk het hart- en vaatstelsel schaden.”

"Daar komt bij dat vapen ook verslavender is dan het roken van 'gewone' sigaretten. Dit maakt stoppen extra lastig. Veel jongeren weten niet dat zij gratis professionele hulp kunnen krijgen bij het stoppen. Dit wordt volledig vergoed vanuit de basisverzekering en kost geen eigen risico", zegt Prins.

Omroep Brabant sprak vorig jaar met jongeren en een dealer, dat zie je in HOE..?

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!