Familie overleden man wil 50.000 euro terug van Robèrt van Beckhoven
Eerder schreef Omroep Brabant over de crowdfundings-actie die Van Beckhoven in 2019 startte voor zijn nieuwe bedrijf Kafé van Leer. Dat bedrijf bestaat niet meer en sommige investeerders zijn (een deel van) hun geld kwijt. Juristen zetten vraagtekens bij de handelswijze van Van Beckhoven, het crowdfundingsplatform doet nog steeds onderzoek naar de zaak.
LEES OOK: Dit zeiden experts over de gang van zaken rond de crowdfundings-actie
Nabestaanden
Nu blijkt dat het niet de eerste keer was dat Van Beckhoven anderen vroeg in de buidel te tasten voor zijn bakbedrijf. Al in 2017, twee jaar vóór de crowdfundings-actie voor Kafé van Leer, haalde de bakker ook geld op voor datzelfde bedrijf bij tenminste één, maar naar verluidt meerdere Oisterwijkse ondernemers.
Omroep Brabant sprak met de schoonzoon van een van de ondernemers die in 2017 geld stortte. Wat de zaak extra pijnlijk maakt, is dat zijn schoonvader in 2020 is overleden en de nabestaanden contact moesten zoeken met het bedrijf van Van Beckhoven om het geld alsnog terug te krijgen.
Niet breed gedeeld
Volgens hen waren er circa tien Oisterwijkse ondernemers die elk 50.000 euro leenden, bij elkaar zou het dus om een half miljoen euro gaan. Ze zouden dat bedrag, plus enkele duizenden euro’s rente, in delen terugbetaald krijgen. Anders dan de crowdfundings-actie werd deze investeringsronde niet breed gedeeld met de buitenwereld.
Of er inderdaad, naast de nabestaanden die Omroep Brabant sprak, nog negen benadeelden zijn kan Van Beckhoven niet bevestigen. Vanwege de privacy wil hij geen uitlatingen doen over hoeveel en welke ondernemers destijds hebben bijgedragen aan het project.
Drie weken stil
Omroep Brabant zag meerdere documenten in en wat wel vast staat, is dat er meerdere keren volgens afspraak een rente van 1500 euro werd uitgekeerd. Maar in 2021 en 2022 bleef dit uit. De familie nam via een notaris contact op met het bedrijf van Van Beckhoven met het verzoek om het resterende deel van de lening (volgens afspraak) terug te storten.
Uit de mailwisseling die Omroep Brabant inzag, blijkt dat Van Beckhoven niet van plan was om nog over de brug te komen. Drie weken na het eerste bericht antwoordt iemand van de afdeling financiën: ‘We beschikken helaas niet over de financiële middelen om aan de betalingsverplichting te voldoen.’ Een verzoek om nadere toelichting krijgt volgens de nabestaanden geen gehoor.
Wie is Robèrt van Beckhoven?
Gerard Robèrt van Beckhoven is bakker, patissier en presentator. Hij won meerdere (internationale) prijzen en was met zijn bedrijf onder andere leverancier van De Efteling.
In 2012 kreeg Van Beckhoven landelijke bekendheid met het kinderprogramma CupCakeCup en sinds 2013 is hij jurylid in het goedbekeken tv-programma Heel Holland Bakt.
Van Beckhoven is de enige Nederlander die zowel de titel Meester Patissier als Meester Boulanger mag voeren.
Vraagtekens
De gang van zaken roept vragen op, ook met oog op de crowdfundings-actie van twee jaar later. Uit jaarcijfers blijkt namelijk dat Kafé van Leer op dat moment in 2019 forse schulden heeft. Wat is er met het geld dat twee jaar eerder is opgehaald gebeurd? Ook hierover wil Van Beckhoven na vragen van Omroep Brabant niets zeggen.
Ook bij de zaak uit 2017 zijn vraagtekens te zetten, zo stelt advocaat Anne van Glabbeek uit Breda. Zo was Van Beckhoven verplicht de investeerders in te lichten toen zijn bedrijf ophield te bestaan. Daarnaast moet er een 'vereffenaar' aangesteld worden, iemand die het geld dat nog over is verdeelt. Beiden is volgens de nabestaanden niet gebeurd. Uit de mailcorrespondentie blijkt hier ook niks van: er wordt slechts medegedeeld dat er geen geld meer is.
‘Sneller dan een bank’
Op de vraag waarom de meesterbakker toch steeds bij (lokale) investeerders aanklopt en niet bij een bank, zeggen Robèrt van Beckhoven en zijn (zaken)partner Pirjo de Winkel: "Het spreekt ons aan dat crowdfunding zorgt voor directe betrokkenheid van investeerders, die vaak ook klanten of ambassadeurs van het bedrijf zijn."
Ook de snelheid van de methode spreekt ze aan: "Banken hebben vaak uitgebreide procedures en lange doorlooptijden voordat een lening wordt verstrekt. In het geval van crowdfunding verloopt de procedure sneller en soepeler."
In gesprek
De investeerders die meededen aan de crowdfundings-actie van 2019 laten weten op korte termijn een gesprek met Van Beckhoven te hebben over de afhandeling van de zaak. Ze worden bijgestaan door een jurist.
Of de investeerders uit 2017 hun geld nog terugkrijgen, blijft onduidelijk. Na vragen van Omroep Brabant over de zaak van de nabestaanden laat Van Beckhoven alleen weten niet in te kunnen gaan op individuele dossiers. Als de geldschieters er niet uitkomen met Van Beckhoven en ze willen toch hun geld terug, rest alleen een gang naar de rechter nog.
Heb je een tip? Mail de onderzoeksredactie of bereik ons 100% anoniem via Publeaks.