Mysterie rond gijzeling: wat was de rol van de bewoner?
We zetten op een rijtje wat we tot nu toe weten over de gijzeling:
De meldkamer van de politie krijgt in de nacht van zondag op maandag rond twaalf uur 's nachts een telefoontje binnen van een man. Hij geeft aan dat zijn 48-jarige vriend mogelijk wordt gegijzeld in een bovenwoning aan de Donkerstraat in Oosterhout. Specialistische teams zetten alles op alles om zicht te krijgen op de gijzeling.
Buurtbewoners horen gescheld en gebonk, maar weten niet wat zich in de straat afspeelt. Uiteindelijk bevrijdt een arrestatieteam een 48-jarige man. “Ik hoorde ineens ‘politie, politie’. Er werd heel hard gebonkt, ze vielen binnen. Het leek alsof het hele huis omviel”, beschrijft een buurvrouw.
Dader en slachtoffer
De bewoner van het pand was op het moment van de gijzeling thuis, weet de politie te vertellen. Maar volgens woningbouwstichting Thuisvester, van wie de bovenwoning is, was de bewoner niet de gegijzelde man van 48 jaar, maar óók niet de gijzelnemer (ook 48 jaar). “Wat zijn rol precies was bij dit conflict, kan ik helaas niet delen. De recherche is nog druk bezig om te achterhalen hoe de vork in de steel steekt”, zegt een woordvoerder van de politie.
Dat roept veel vragen op. Was de bewoner een toeschouwer? Een opdrachtgever? Of werd zijn woning ‘toevallig’ gebruikt om iemand vast te houden? Vragen waar de politie geen antwoorden op kan of wil geven.
Verhaal van de bewoner
De 39-jarige Jason woont in de bovenwoning. Hij zegt tegen Omroep Brabant dat er helemaal geen gijzeling was. "Iemand heeft een valse melding gemaakt. Ik sliep boven en mijn vriend beneden. We hadden gewoon wat jointjes gerookt en biertjes gedronken", vertelt Jason.
Hij vervolgt: "Ineens stond de politie binnen en werden we onder schot gehouden. Maar er was helemaal geen dreigende situatie, we waren helemaal flabbergasted." Volgens de politie is het onderzoek in volle gang en is er 'van alles aangetroffen' in de woning. "Er waren wat dingen aan de hand die we aan het onderzoeken zijn." Verder kan de politie niks zeggen vanwege het onderzoek.
Angst in de buurt
Hoe het ook precies in elkaar steekt, zeker is dat de gijzeling maandag zorgt voor veel emoties bij buurtbewoners. In anonieme gesprekken met Omroep Brabant spreken ze over ‘jarenlange overlast en angst’. “Het is zo stressvol om hier te wonen. Er is altijd spanning in huis door mijn buurman”, vertelt een buurtbewoonster. “Ik heb eigenlijk alleen maar overlast van die man. Van drugsdealen tot ruzies. De politie is bij hem al zeker vijf keer binnengevallen.”
Een andere bewoonster van de Donkerstraat wil alleen zeggen dat dat de inval veel indruk maakte. Verder wil ze niks kwijt, ‘dat is beter voor de buurt’. Verschillende buurtbewoners hebben al meerdere keren geklaagd bij verhuurder Thuisvester, maar er wordt niet ingegrepen omdat de klachten vaag zijn en omdat de bewoners geen bewijs hebben.
Ingrijpen woningbouw
De ‘vage rol’ van de bewoner zorgt er ook voor dat woningcorporatie Thuisvester nu niet kan ingrijpen. "Het gaat namelijk om een losstaand incident", zegt woordvoerder Connie Tuijl van Thuisvester. De woningbouwvereniging is wel bekend met meldingen van overlast uit de straat. Zo zouden er in september en december 2023 meldingen binnen zijn gekomen van overlast, onder meer over scooters die af en aan rijden.
Thuisvester gaat in gesprek met buurtbewoners, omdat de klachten aanhouden. De woningbouwvereniging wil weten waar buurtbewoners last van hebben. Met de bewoner van het huis waar de gijzeling plaatsvond, heeft Thuisvester afspraken gemaakt. "De man mag niet zomaar meer iedereen binnenlaten", vertelt Tuijl.