Zo wil NAC stappen zetten en eigen stadion kopen: ‘Van cruciaal belang’
'Het Beleg van Verlegh', zo heet het plan waarmee NAC het stadion weer in eigen beheer wil krijgen. Door obligaties uit te geven, hoopt de club genoeg geld binnen te halen om het stadion terug te kopen van de gemeente. Daarbij rekent de club ook op de steun van de achterban die de obligaties (vanaf duizend euro) kunnen kopen.
Dinsdagavond tijdens een informatiebijeenkomst in het stadion wordt bekend dat er vanuit meerdere partijen, waaronder de huidige eigenaren, inmiddels al een toezegging is van ongeveer 3 miljoen euro. Dat is een mooi bedrag, maar nog niet genoeg. Hoeveel er nodig is, kan algemeen directeur Remco Oversier nog niet zeggen. De club is met de gemeente Breda nog in onderhandeling over de prijs van het stadion en doet daar verder geen uitspraken over.
Waar ze wel wat over kunnen zeggen, zijn de voordelen die de aankoop met zich meebrengen. De club bespaart zo’n 600.000 euro per jaar ten opzichte van de 1 miljoen huur die het nu jaarlijks betaald. Ook moet het stadion flink worden verbouwd. Er komen 1500 extra plekken bij in het stadion en het hoofdgebouw gaat op de schop. Ondanks dat ook de verbouwing vele miljoenen kost, lijkt dat deze zomer zeker al te gaan gebeuren. Het levert eenmaal op de lange termijn meer op en de omzet groeit tot boven de 20 miljoen euro. Nu is die 14 miljoen euro.
En dat is nodig aangezien vanaf komende zomer de garantstelling van de vijf certificaathouders (de vijf supporters die twee jaar geleden de club redden) verloopt. Waar zij de afgelopen jaren de tekorten dichtten, moet NAC dat vanaf de zomer zelf gaan doen.
“En dat besef lijkt er nog niet altijd te zijn onder de achterban”, luidt Oversier de noodklok. “We hebben de supporters nu echt nodig om deze uitdaging aan te gaan.”
“Als we er niet in zouden geloven, dan zouden we er ook niet aan beginnen.”
“Het is van cruciaal belang. Als dit niet lukt moeten we aan de bezuinigingsknoppen gaan draaien en worden we een structurele Eerste Divisie club met af en toe een uitstapje naar de Eredivisie.. Ook dat kan een keuze zijn, maar natuurlijk zijn we ambitieuzer dan dat."
Om dat te voorkomen, wil NAC het stadion dus gaan kopen met de hulp van de achterban. Maar is het niet een heel lastig verhaal om nog eens miljoenen euro’s op te halen bij de mensen op de tribunes? “Als we er niet in zouden geloven, dan zouden we er ook niet aan beginnen. Saamhorigheid zit in het DNA van de club en juist nu moet dat tot uiting komen”
Door de aankoop onder te brengen in een aparte BV met onderpanden lopen de supporters die investeren in het stadion volgens de club geen risico. Zij lenen het bedrag met een looptijd van 10 jaar en krijgen daar minimaal 3 procent rente op.
"We hopen op een sneeuwbaleffect."
Bij NAC zijn ze ervan overtuigd dat dit de manier is om het stadion te kunnen kopen. Maar wat als ze nou maar tot 60/70 procent van het aankoopbedrag komen? “Dan denk ik dat we voldoende mensen kunnen mobiliseren om het over de streep te trekken”, vertelt Oversier.
“Dat zag je ook bij de overname”, vult operationeel directeur Edgar Mol aan. “Karel Vrolijk stond op de voorgrond, maar trok zo wel nog vier anderen mee in zijn plannen.” Oversier: “Daarom hopen we ook op een sneeuwbaleffect.”
Die sneeuwbal moet dan wel snel gaan rollen. NAC wil voor 1 april de knoop doorhakken of het reëel is om het stadion te kopen. "Daarna nemen we T-splitsing en weten we waar de toekomst van NAC ligt", stelt Oversier.
Over het Rat Verlegh Stadion:
- In 1993 was het voornemen om het NAC stadion aan de Beatrixstraat te renoveren. Maar de conclusie werd snel getrokken: een nieuw stadion op een nieuwe locatie zou beter zijn.
- Op 18 augustus 1995 begon de bouw aan de Stadionstraat 5 op het kantoorgebied Steenakker in Breda. Het nieuwe stadion werd op 11 augustus 1996 geopend met een wedstrijd tegen het Braziliaanse Gremio.
- Met de nieuwbouw was het stadion zijn tijd ver vooruit: het telde 17.064 plaatsen, iedere toeschouwer had vrij zicht en alle tribunes waren verwarmd.
- Een half jaar na de opening werden ook de kantoren onder de B-Side opgeleverd.
- In de zomer van 2009 werd de capaciteit verhoogd naar 17.750 door de sta-vakken achter de goals uit te breiden.
- In de zomer van 2010 werden daar nog eens 1.250 zitplaatsen aan toegevoegd om het totaal aantal plaatsen naar 19.000 te brengen.
- Ook verwisselde het stadion van naam. In 1996 heette het nog ‘Fujifilm-stadion’. In 2003 veranderde dat in ‘MyCom-stadion’. In juli 2006 kreeg het zijn huidige naam: het Rat Verlegh Stadion, vernoemd naar NAC-speler en Oranje-international Antoon Verlegh die de bijnaam ‘Rat’ droeg vanwege zijn snelle en gewiekste speelstijl.