Video

Door drones van waterschap moeten criminelen nu ook omhoog kijken

Gisteren om 18:30 • Aangepast vandaag om 09:37
nl
Criminelen die van plan zijn drugsafval te dumpen moeten binnenkort niet alleen goed om zich heen kijken, maar ook naar boven. Waterschap Brabantse Delta zet voortaan drones met camera in om toezicht te houden. Overdag én 's nachts. "Door onze drones moet handhaving effectiever, efficiënter, sneller en veiliger worden."
Profielfoto van Ronald Sträter
Geschreven door

Ze weten dat ze bij lange na niet de eerste organisatie zijn die drones inzetten, maar waterschap Brabantse Delta wil toch ook graag mee in de vaart der volkeren. Ze zijn volledig overtuigd van de voordelen van de vliegende camera.

"In korte tijd kan je een groter gebied controleren", zegt bestuurslid Angelien Hagenaars van Brabantse Delta, dat vooral in West-Brabant opereert. "Als we bijvoorbeeld een dijkinspectie gaan doen, moeten we normaal de dijken fysiek helemaal aflopen. Nu brengt die drone dat compleet en snel in beeld. Maar we kunnen ook uitvliegen om sloten te controleren of illegale lozingen."

Bijvoorbeeld van dumpingen van drugsafval. "Dat kunnen we nu inderdaad beter opsporen", vervolgt Hagenaars. "Maar ook andere illegale zaken. We komen de gekste dingen tegen. Bijvoorbeeld mensen die een zwembad in hun tuin hebben gegraven terwijl ze op een dijk wonen. Of mensen die in het najaar hun sloot niet schoonmaken. Dat soort zaken."

Het Waterschap Brabantse Delta heeft een aantal mensen opgeleid om met de drones te vliegen (foto: Ronald Sträter).
Het Waterschap Brabantse Delta heeft een aantal mensen opgeleid om met de drones te vliegen (foto: Ronald Sträter).

"Je komt op plaatsen waar je normaal niet kan komen", vult Leon Braat aan. Hij is een van de handhavers van waterschap Brabantse Delta die een opleiding volgde om met een drone te vliegen. "Je hoeft niet meer per se de akker of een privéterrein van iemand op omdat je via de drone kan kijken wat er aan de hand is. Dat kan agressie voorkomen."

"Drones zijn er in eerste instantie voor preventie en niet om te verbaliseren."

"We willen dat mensen in de gaten hebben dat fouten gezien worden", legt bestuurslid Angelien Hagenaars uit. "Want het is in eerste instantie niet de bedoeling om te gaan verbaliseren. We laten mensen aan de hand van de dronebeelden zien dat wat ze gedaan hebben niet kan. Het doel is preventie. En mensen met verkeerde intenties moeten nu inderdaad ook omhoog kijken."

De (geluidsarme) drones van Brabantse Delta zijn proef voor een jaar. "Ik vermoed dat we volgend jaar zeggen dat we ons gruwelijk hebben vergist en dat we veel meer drones nodig hebben", besluit handhaver Leon Braat.

"Ook voor alle andere afdelingen. Want de bestrijders van de muskusrat blijven nu bijvoorbeeld buiten beeld, terwijl voor hen een drone ook zeer geschikt is. We krijgen in de toekomst echt nog veel meer drones", zegt Braat.

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!