200 studenten maandenlang in de kou na klacht over geluidsoverlast
Overdag is het lekker warm in de studentenwoningen, maar ’s avonds is het bibberen voor studenten zoals Lucas en Jasper. “We hebben al maanden ’s avonds geen warmwater en amper warmte in de woning”, vertelt een boze Lucas.
"De woning is niet meer lekker warm te krijgen."
Het begon volgens de studenten afgelopen november. Volgens Eteck, de warmteleverancier, wordt een biomassaketel ’s avonds tijdelijk uitgeschakeld vanwege geluidsoverlast. “De aanwezige gasketels, die als back-up en voor piekbelasting zijn ingericht, nemen de warmtevoorziening over”, zegt een woordvoerder van Eteck.
Maar die gasketels kunnen de vraag naar warmwater en warmte niet aan. “Dan kun je niet meer warm douchen, afwassen gaat niet meer en de woning is niet meer lekker warm te krijgen”, zegt Jasper.
De oorzaak van alle ellende is de in 2012 geïnstalleerde duurzame biomassacentrale, een pelletkachel. De benodigde warmte wordt hier lokaal opgewekt met houtpellets. Een CO2-neutrale oplossing voor de verwarming en warm water. Maar een oplossing die dus sinds een paar maanden ook zorgt voor geluidsoverlast.
"Je voelt de koude lucht naar binnen komen."
“Ik vind het bizar. Blijkbaar is één klacht genoeg reden om tweehonderd studenten in de kou te zetten”, reageert Lucas. “Ik hang met een deken en trui zoveel mogelijk in bed ’s avonds, dan is het wel te doen.”
Na zeven uur in de avond wordt de studentenwoning namelijk kouder en kouder. “Het is ook niet goed geïsoleerd. Je voelt de koude lucht naar binnen komen. We moeten de ventilatie dichthouden, anders koelt het nog sneller af", zegt Lucas. Jasper vult aan: "De tocht onder de deur zorgt ervoor dat de temperatuur daalt."
Woningbouwvereniging Alwel zegt niet bekend te zijn met klachten over de verwarming. “We hebben geen signalen ontvangen”, zegt een woordvoerder. En dat is opmerkelijk want in mails van studenten aan Alwel zien we de meldingen. “Wij leveren de warmte niet, wij kunnen er niks aan doen”, reageert de woningbouw verder. Wel kunnen ze begrijpen dat de gasketels op piekmomenten de vraag naar warmte niet aankunnen.
Eteck, de eigenaar van het warmtesysteem, zegt dat er wordt gewerkt aan een structurele oplossing om het systeem ‘efficiënter en stiller’ te laten werken. Tot die tijd blijft de pelletkachel ’s avonds uit en hopen de studenten op snel wat warmer weer.