Duiker Bas haalt vondst van bijna drie meter uit het water

Gisteren om 15:30 • Aangepast vandaag om 10:14
nl
In eerste instantie dacht duiker Bas van der Sanden uit Breda een stukje hout te zien toen hij onlangs in de Oosterschelde dook. Maar de kleur stond hem niet helemaal aan. Hij besloot langs zijn vondst te zwemmen en merkte dat het wel een heel groot stuk hout moest zijn. "Halverwege begon ik te beseffen: dit is geen hout, dit is bot!" Al vrij snel kreeg hij door dat het stuk bot van zo'n 2,70 meter lang van een vinvis was.
Profielfoto van Redactie
Geschreven door

Zo'n bot op de bodem halen de meeste duikers niet zo een-twee-drie boven water. Maar Bas heeft ervaring. "In de loop van de jaren had ik al wat vaker extra loodgordels moeten opduiken. Dan weet je hoe je om moet gaan met dit soort zaken, als je als duiker van een diepte van circa vijftien meter naar boven moet met meer gewicht dan je gewend bent", zegt hij tegen Omroep Zeeland.

Voor Van der Sanden was al wel vrij snel duidelijk dat het bot een stuk onderkaak van een vinvis was. "Als twaalfjarige jongen ben ik met mijn ouders naar Schiermonnikoog. Daar gebruikten ze deze kaakdelen als een toegangspoort voor het appartementencomplex waar wij toen een kamer hadden."

Bas maakte deze onderwaterbeelden:

Wachten op privacy instellingen...

De vondst roept wel vragen op. Want waarschijnlijk moet de vinvis of dat deel van de vinvis op een of andere manier door de Oosterscheldekering zijn gegaan. "Natuurlijk is het een hindernis", zegt de duiker. "Maar een aantal jaar geleden heeft ook een bultrug door de Oosterschelde gezwommen. En die moet ook weer naar buiten gezwommen zijn. Het kan dus wel."

Maar de duiker houdt ook rekening met andere scenario's. Mogelijk lag het dier op de boeg van een schip. Op die manier kwam eerder een vinvis de sluizen van Terneuzen in. "Zo kan er ook eentje via de sluizen de Oosterschelde in zijn gekomen."

Het bot ligt nu nog in een vriezer en wordt zo snel mogelijk naar een preparateur gebracht, vertelt de duiker. Bas werkt bij Stichting Natuurstad Rotterdam en probeert kinderen enthousiast te maken voor de natuur. Hij wil dat 'zijn' vinvisbot ook gebruikt wordt voor educatieve doeleinden. Stichting Zeezoogdierenhulp heeft hem daar al garantie van gegeven.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!