Brabantse universiteiten bezuinigen nog niet op personeel, hogescholen wel
Op de hogescholen in onze provincie is het een andere zaak. Bij de grote scholenkoepels in onze provincie worden medewerkers die vertrekken niet vervangen of worden tijdelijke contracten niet allemaal verlengd.
Waar bij de Universiteit Twente ruim veertig medewerkers de deur wordt gewezen en ook de Vrije Universiteit Amsterdam over ‘tientallen ontslagen’ spreekt, lijkt het personeel van Brabantse universiteiten nog zeker van hun baan. Tilburg University geeft aan dat ontslagen 'niet aan de orde zijn' en TU Eindhoven 'moet op veel fronten besparen', maar gaat de komende vijf jaar juist investeren in extra personeel.
De vele ontslagen in de rest van het land zijn veroorzaakt door een combinatie van meerdere factoren. Zo heeft het kabinet twee maanden geleden besloten dat er ruim een half miljard euro minder naar het hoger onderwijs gaat en stijgen de vaste lasten, bijvoorbeeld voor het verwarmen van gebouwen. Daarnaast leidt een wetsvoorstel om het aantal internationale studenten in te perken tot veel onrust, daardoor zouden onderwijsinstellingen een hoop geld mislopen.
Hogescholen verlengen niet alle contracten
De Brabantse universiteiten bezuinigen vooralsnog niet op personeel, maar bij de hogescholen zit het anders. Zo zet Avans Hogeschool in op ‘natuurlijk verloop’. Er wordt dus niemand ontslagen, maar medewerkers die met pensioen gaan of een nieuwe baan vinden, worden niet langer vervangen. Op de BUas in Breda zijn niet alle tijdelijke contracten van personeel verlengd om kosten te besparen.
Ook bij onderwijsinstelling Fontys Hogeschool rommelt het. Ook hier wordt ingezet op natuurlijk verloop en worden tijdelijke contracten niet automatisch verlengd.
Maar volgens een woordvoerder zijn deze maatregelen nog niet voldoende: “Ondanks deze maatregelen blijkt op sommige plekken dat natuurlijk verloop niet voldoende is. Dit betekent dat er boventalligheid ontstaat. We kunnen nog niet exact aangeven hoeveel banen zullen verdwijnen, maar de krimp in studentenaantallen kan op termijn leiden tot ontslagen, gespreid over meerdere jaren en afhankelijk van de locatie.