Schoon carnaval: statiegeldmachines in optocht en extra schoonmaak van NS

Gisteren om 10:38 • Aangepast vandaag om 08:51
nl
Met carnaval gaan er weer liters bier en frisdrank doorheen en dat levert een berg lege blikjes en flesjes op. Statiegeld Nederland gaat daarom bulkmachines plaatsen en meelopen in carnavalsoptochten in Den Bosch, Eindhoven, Tilburg, Roosendaal en Helmond. In zo'n statiegeldmachine kunnen meer dan honderd verpakkingen tegelijk worden verwerkt.
Profielfoto van Danique Pals
Geschreven door

Feestvierders kunnen hun lege statiegeldflesjes en -blikjes inleveren in zeven mobiele bulkmachines op meerdere plaatsen, waaronder de Pensmarkt in Den Bosch. Het statiegeld kan vervolgens worden uitbetaald via een Tikkie of gedoneerd. De opbrengst daarvan gaat naar Stichting Veur Mekaor. Deze stichting helpt mindervaliden om aan Bossche evenementen mee te doen.

Statiegeld Nederland gaat daarnaast met een soort bezemwagen meelopen tijdens meerdere carnavalsoptochten in Den Bosch, Eindhoven, Tilburg en Roosendaal. In deze laatste wagen van de stoet kan iedereen z'n lege blikjes en flesjes kwijt.

Circulair carnaval
Op deze manier wil Statiegeld Nederland laten zien 'dat statiegeld inleveren ook tijdens evenementen de norm is en ook nog eens heel makkelijk kan.' "En het inleveren van flesjes en blikjes draagt bij aan een schonere stad en een circulair carnaval", zegt Jeroen Hillen, directeur van Statiegeld Nederland.

De tijdelijke bulkmachines zijn ook een proef om het gebruik van dit soort machines tijdens grote evenementen te testen. De machines kunnen dan uiteindelijk ook neergezet worden bij evenementen zoals Koningsdag.

Naast de bulkmachines en de bezemwagens in de optocht komen er tijdens carnaval op meerdere plekken innamepunten. Op het NS-plein in Den Bosch komt een inlevermachine en verspreid over de stad komen bakken te staan waar mensen hun verpakkingen in kwijt kunnen.

Ook komen er bulkmachines in Eindhoven (Stationsplein), Tilburg (Zomerpark), Helmond (Havenweg) en in Roosendaal (Nieuwe Markt). Verspreid over deze steden komen ook extra inleverpunten te staan.

Extra schoonmaak treinen
Voor de mensen die na de polonaise nog de trein moeten nemen, zet de NS extra schoonmakers in om de treinen en stations schoon te houden. Normaal worden treinen schoongemaakt als ze stilstaan op het station, maar met carnaval gebeurt dat ook overdag tijdens het rijden. En als kers op de taart worden de meeste Brabantse stations in carnavalskleuren aangekleed en zijn de winkels tot laat open.

De NS gaat met carnaval ook toegangscontroles, extra beveiliging en andere maatregelen nemen om de drukte in goede banen te leiden. Ook worden er extra lange treinen ingezet en in de NS-app kunnen reizigers zelfs de carnavalsnaam van hun plaats van bestemming invoeren.

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!