Omstreden gebedsgenezer trekt sloopvergunning in: grote kans dat hij blijft

Gisteren om 11:19 • Aangepast vandaag om 02:05
nl
De omstreden gebedsgenezer Tom de Wal van Frontrunners Ministries heeft de aanvraag van een sloopvergunning van zijn huidige pand in Dussen ingetrokken. Daarmee lijkt het erop dat zijn nieuwbouwplannen voorlopig helemaal van de baan zijn. De plannen van de gebedsgenezer voor de bouw van een nieuwe megakerk houden de gemoederen al lange tijd bezig in het dorpje.
Profielfoto van Sanne Hoeks
Geschreven door

Eerder trok De Wal de aanvraag van een omgevingsvergunning voor de nieuwe kerk in. Hij liet in een gesprek met de gemeente weten het huidige pand dat op die plek staat te gaan verbouwen. Het bleef voor inwoners onduidelijk of hij zijn nieuwbouwplannen dan alsnog wilde gaan uitvoeren.

Veel inwoners van het kleine dorpje Dussen zien de komst van een nieuwe megakerk van gebedsgenezer Tom de Wal niet zitten. Op initiatief van bewoners werden handtekeningen ingezameld voor een petitie en deze werden overhandigd aan de wethouder.

De gemeente zou begin 2025 een besluit nemen over het afgeven van de omgevingsvergunning. Maar na een gesprek tussen De Wal en de gemeente half december, trok De Wal zélf de vergunningsaanvraag in.

Dit was het originele plan van De Wal

In 2022 kocht Tom de Wal, voorganger van religieuze organisatie Frontrunners Ministries, het voormalige partycentrum De Rietpluim in Dussen. De Wal heeft het pand en de omliggende grond gekocht voor 2,2 miljoen euro, zonder hypotheek.

Op de plek van het vervallen partycentrum wilde hij een nieuwe megakerk neerzetten. Er zouden klaslokalen in komen voor zijn bijbelschool, video- en audiostudio's en conferentiezalen met plek voor zo'n 1775 gasten. Ter vergelijking: in Dussen wonen 2500 inwoners.

Voor deze bouwplannen heeft hij miljoenen euro's nodig die hij ophaalt met schenkingen van zijn volgelingen. Alle evenementen die Frontrunners Ministries organiseert zijn gratis en ze geven ook gratis boeken weg.

Begin deze maand liet De Wal in een gesprek met de gemeente weten zijn activiteiten in het huidige pand voort te zetten. Ook liet hij weten het pand te gaan verbouwen binnen de grenzen van de omgevingsvergunning die in 2016 is verleend aan de oude eigenaren van het pand.

De gemeente zou uiterlijk 27 februari een besluit nemen over de aanvraag voor de sloopvergunning van het oude pand. Maar ook deze vergunningsaanvraag heeft De Wal nu ingetrokken, zo bevestigt de gemeente. Daarmee lijkt het erop dat hij zich volledig richt op het oude pand en de nieuwbouwplannen voorlopig op een lager pitje komen te staan.

Horecabestemming
Het pand aan de Oude Kerkstraat heeft een horecabestemming. De Wal heeft echter geen plannen voor een kroeg of restaurant, maar organiseert conferenties en zogenaamde genezings- en bevrijdingsdiensten in het pand. Tijdens zulke bijeenkomsten zouden mensen 'genezen' kunnen worden van ziektes als MS en kanker en 'bevrijd' van 'demonen' als homoseksualiteit en autisme.

Na vragen van Omroep Brabant aan de gemeente over deze horecabestemming, laat een woordvoerder van de gemeente weten dat de activiteiten die De Wal organiseert passen binnen de bestemming van het pand. "Dat vraagt geen speciale eisen aan het pand. De bestemming zegt iets over het gebruik en niet over het pand. Vanzelfsprekend moet het - net als elk ander pand waar mensen samenkomen - wel brandveilig zijn. Dat is gecontroleerd en positief beoordeeld door de brandweer."

Uitbreiding van 450 vierkante meter
De Wal kan dus gewoon zijn gang gaan in het huidige pand en evenementen blijven organiseren. Omroep Brabant heeft de omgevingsvergunning uit 2016 ingezien en hieruit blijkt dat De Wal het huidige pand kan uitbreiden met een oppervlakte van 450 vierkante meter. Op een tekening is te zien dat de uitbreiding, wanneer je voor het pand staat, aan de linkerkant van het pand is ingetekend. Daar moet De Wal zich aan houden.

In 2018 is er aan de oude eigenaren ook een parkeervergunning uitgegeven door de gemeente. Hier is in totaal plek voor 324 parkeerplaatsen. Daarvoor gelden wel voorschriften. Zo mag er geen geasfalteerd of bestraat parkeerterrein komen en moet De Wal zich houden aan de tekening die destijds voor het parkeerterrein is ingediend.

Ook deze tekening heeft Omroep Brabant ingezien en daarop is vooral veel groen te zien. De parkeervakken zijn allemaal op het gras en daaromheen staan veel perkjes en bomen. Op vragen van Omroep Brabant aan De Wal over zijn verbouwplannen en mogelijke plannen voor het aanvragen van een nieuwe vergunning voor zijn nieuwbouwplannen, heeft hij nog niet geantwoord.

'Kinderwensdienst'
Tijdens carnaval verlaat De Wal de provincie en trekt hij naar het noorden van het land en geeft hij het hele weekend genezingsdiensten in Groningen. In maart en april staan er weer evenementen gepland in Dussen, waaronder een omstreden 'kinderwensdienst', waar wordt gebeden voor stellen met een kinderwens.

Omroep Brabant vroeg eerder aan de voorganger van Frontrunners Ministries hoe het tijdens zo'n kinderwensdienst zit met mensen die medisch onvruchtbaar zijn verklaard. Daarop antwoordde hij destijds: "De bijbel zegt dat alles mogelijk is voor God. Na een kinderwensdienst in 2022 hebben we tientallen geboortekaartjes ontvangen van stellen die zwanger zijn geworden, waaronder stellen die medisch onvruchtbaar verklaard waren."

Wil je reageren op dit verhaal of heb je een tip over Frontrunners Ministries of Tom de Wal? Mail de onderzoeksredactie of bereik ons 100 procent anoniem via Publeaks.

In de podcast Op Hoop van Zegen, duiken journalisten van Omroep Brabant in de religieuze organisatie van Tom de Wal, Frontrunners Ministries en bezoeken ze zelf een genezings- en bevrijdingsdienst. Luister de podcast Op Hoop van Zegen hieronder of in je favoriete podcastapp.

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.