Spoed? In deze stad duurt het langer dan 15 minuten voor ambulance er is

Gisteren om 16:15 • Aangepast gisteren om 17:35
nl
Sommige Brabanders in nood moeten te lang wachten op een ambulance. Uit onderzoek van RTL Nieuws blijkt dat in sommige dorpen hulpverleners er standaard langer dan een kwartier over doen om ter plaatse te komen. "Ze moeten van veel te ver komen", zeggen bewoners in Baarle-Nassau.

Bij bijvoorbeeld een hartstilstand telt elke minuut. Binnen zes minuten moet reanimatie gestart worden om de overlevingskans zo groot mogelijk te houden. Maar in veel gebieden, ook in Brabant, lukt het ambulances niet om binnen de afgesproken tijd van vijftien minuten op de plek des onheils te zijn.

De norm is dat slechts vijf procent van de ritten met de hoogste spoed langer dan vijftien minuten mag duren. In de grote steden zoals Den Bosch, Eindhoven en Tilburg lukt dat nog redelijk, maar Breda zit daar al net boven met 6,5 procent. In kleinere dorpen gaat het veel slechter.

In Baarle-Nassau duurt het in bijna zestig procent van de spoedgevallen langer dan een kwartier voordat een ambulance aankomt. Ook Elsendorp, een dorp in de gemeente Gemert-Bakel, scoort slecht met 58 procent. In Zundert gaat iets meer van de helft van de ritten die de norm van een kwartier niet haalt.

"Ik heb hem wel eens nodig gehad, maar ik weet daar niets meer van."

Deze gemeentes weten van dit probleem: "Onze ambulances moeten uit Breda of Tilburg komen. We hebben dit aangekaart en daarom heeft de brandweer nu een team met medisch opgeleide vrijwilligers dat eerste hulp kan bieden in afwachting van de ambulance," zegt een woordvoerder van de gemeente Baarle-Nassau. "We krijgen daarom nauwelijks klachten van inwoners." Ook in Elsendorp zorgen ze zelf voor een oplossing via de brandweer, zegt burgemeester Michiel van Veen.

"Ze moeten van te ver komen om hier te zijn", zegt een bewoner van Baarle-Nassau. "Ik maak me er wel zorgen over, maar we moeten heel blij zijn met de AED's, burgerhulpverleners en het team van de brandweer", zegt ze.

"Bij niet alle spoedritten is de tijd allesbepalend."

Een andere bewoner legt uit dat ze het zelf heeft meegemaakt: "Ik heb hem wel eens nodig gehad, maar ik weet daar niets meer van", vertelt ze. Het duurde ook toen te lang voor de ambulance er was maar de brandweer was er wel op tijd om haar te helpen.

In Zundert zijn volgens de gemeente met name in het buitengebied klachten over de aanrijtijden. "We nemen die signalen serieus", laat wethouder Wesley van Steen weten. De problemen komen volgens de wethouder onder meer door de spreiding van ambulanceposten en druk op de zorg. "Daarnaast worden ambulances soms ingezet voor spoedritten buiten onze gemeentegrenzen, wat invloed kan hebben op de beschikbaarheid in onze eigen regio."

Han Noten, voorzitter van de branchevereniging Ambulancezorg Nederland (AZN), laat aan RTL weten dat een langere aanrijtijd niet altijd wil zeggen dat de goede zorg in gevaar komt. "Bij niet alle spoedritten is de tijd allesbepalend", zegt hij. Zorgminister Fleur Agema gaat ondertussen wel kijken hoe de ambulancezorg kan worden verbeterd in gebieden waar nu nog lange aanrijtijden zijn.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!