Politie heeft handen vol aan overlast flakka-gebruikers
De politie heeft het zo druk met brandjes blussen dat het systeem vastloopt, ziet Nationaal Rapporteur Verslavingen Arnt Schellekens. Het gevolg: overlast op straat. Dit vormde de aanleiding voor een onderzoek naar het middel in de regio's.
Onevenredig veel overlast
Stichting Mainline, die het onderzoek uitvoerde, sprak met 15 hulpverleners en 47 gebruikers van het middel. Dat zijn veelal mensen met complexe psychische problematiek - blijkt uit het onderzoek - die geen huis, stabiel inkomen en sociaal netwerk hebben. De omvang van de groep is niet enorm, maar het kan lokaal gaan om honderden gebruikers.
De onderzoekers spraken met 47 gebruikers in onder meer Roosendaal en Bergen op Zoom maar ook plaatsen als Rucphen en Breda. En omliggende dorpen. Daar veroorzaakt flakka al gauw onevenredig veel overlast, zegt Mainline-directeur Machteld Busz in de krant.
Een deel van de gebruikers is dakloos en komt uit Oost-Europa maar die konden ze niet bereiken.
Waarom het flakka-probleem zich vooral in West-Brabant en Zeeland concentreert, kan ze niet helemaal verklaren. Wel is dit volgens Busz een vergeten regio waar weinig zorgaanbod is.
Ze wijst erop dat dit dezelfde regio is waar GHB groot werd. De groep gebruikers is volgens de Mainline-directeur ook overlappend, deels gaat het om dezelfde mensen. Hoe groot de gebruikersgroep precies is dat blijft onduidelijk. Er worden soms tientallen lokale gebruikers genoemd tot ook wel 125.
Verboden
De directeur van Mainline zegt in de krant dat het gebruik van flakka inmiddels over zijn hoogtepunt heen is. Maar dat het wachten is op een nieuw verslavend middel.
De grootste overlast door de kleine maar heel zichtbare groep flakka-gebruikers in Zeeland en West-Brabant lag volgens Mainline in de periode 2022- 2024.
Er zijn ook berichten dat het aantal gebruikers en de overlast eind vorig jaar fors afnam. De verslavingszorg gaf als mogelijke verklaring dat flakka intussen verboden is geworden en daardoor duurder werd.
Diverse regioburgemeesters in West-Brabant stuurden begin 2024 een brandbrief aan het kabinet over de problemen. Voor zover bekend is daar nooit een antwoord op gekomen.
Zombiedrug flakka zorgt voor veel overlast: burgemeesters eisen actie
Flakkagebruik is hier aan de orde van de dag: 'Ze worden extreem paranoïde'
Extreem verslavende drug flakka verwoestte het leven van Sam