STUIFMAIL

Dit warrige nest kun je beter links laten liggen, waarschuwt Frans

Vandaag om 09:00 • Aangepast vandaag om 10:02
nl
Boswachter Frans Kapteijns deelt wekelijks zijn kennis van de natuur op de radio. Luisteraars kunnen vragen insturen via [email protected]. Dit keer besteedt hij onder meer aandacht aan salamanders in hun winterslaap en een mysterieus warrig nest aan een boom.
Profielfoto van Karin Kamp
Geschreven door

Ieder weekend is er ook een nieuwe aflevering van de Stuifmail-podcast. Beluister de podcast hier:

Wachten op privacy instellingen...
Het mysterieuze nest aan een boomstam. (Foto:
Het mysterieuze nest aan een boomstam. (Foto:

Aan deze boom hangt een warrig nest, van wie was dat?

Paul Steenhouwer zag dit mysterieuze nest hangen aan een boom. Hij vroeg zich af of dit een nest was van de eikenprocessierupsen. Dat klopt inderdaad, zegt Frans, en daar moet je niet aankomen, want in dat nest zitten de oude huidjes van de eikenprocessierupsen en die zitten vol met haren en brandhaartjes. Vooral de brandhaartjes zorgen voor de nodige jeuk. Per velletje kunnen er nog 700.000 brandhaartjes op zitten. Opruimen zou het beste zijn, maar dat is bijna onbegonnen werk. Meer informatie vind je op de nieuwspagina van Nature Today.

Een heleboel kleine watersalamanders. (Foto: Tineke_de_Graaf)
Een heleboel kleine watersalamanders. (Foto: Tineke_de_Graaf)

Salamanders onder een hoop stenen, is ze verplaatsen een probleem?

Bij het opruimen van een stapel stenen bij Herenboeren Wilhelminapark - een kleinschalig boerenbedrijf dat wordt gerund door particulieren, red. - in Boxtel vond Tineke de Graaf een heleboel salamanders. Ze heeft de diertjes daarna overgeplaatst naar een andere plek.

Het gaat om kleine watersalamanders die onder de stenen hun winterslaap doen. Het is een stabiel, vochtig en warm plekje. Ook zijn ze zo goed beschermd tegen natuurlijke vijanden.

Fijn dat jullie een nieuwe plek hebben gezocht, zegt Frans, en nu maar hopen dat ze die verhuizing gaan overleven. Wellicht, adviseert hij, als je er nog meer vindt in de toekomst , misschien ze even met rust laten en een andere klus zoeken. Hoe dan ook, het Wilheminapark Herenboeren is een plek waar natuur en landbouw goed samen gaan, de kleine watersalamander heeft dat weer bewezen.

Het rondje nestje in de tuin van Hannie en Henk. (Foto: Hannie Karreman en Henk Schell)
Het rondje nestje in de tuin van Hannie en Henk. (Foto: Hannie Karreman en Henk Schell)

Mooi bol nestje gevonden, wie is de eigenaar?

Hannie Karreman en Henk Schell vonden in hun tuin in een pergola een nestje, ongeveer één meter boven de grond. Ze willen graag weten van welke vogel dit nestje geweest kan zijn. Zo te zien aan de vorm van het nestje, denkt Frans dat de bewoners staartmezen zijn geweest. Staartmezen maken namelijk koepelvormige nestjes, met een zij-ingang, van mos, korstmos, spinrag en berkenbast. Zo’n nestbouw duurt twee tot drie weken. De binnenkant wordt bekleed met veertjes, wol en mos. Het zijn ook de enige mezen, die geen holenbroeders zijn zoals onder andere de koolmees en pimpelmees, maar nestbouwers.

De staartmees. (Archieffoto: Piet Munsterman/Saxifraga)
De staartmees. (Archieffoto: Piet Munsterman/Saxifraga)

Staartmezen in beeld

Wachten op privacy instellingen...

Video: De Visdief

De staartmees is een lastige zangvogel om vast te leggen. Het ene moment poseert hij op een tak, het andere moment vliegt hij door de lucht op weg naar een andere tak. De afgelopen dagen wandelde Frans door het Alblasserbos en naast de vele andere zangvogels, kwam hij ook staartmeesjes tegen. Ze waren duidelijk bezig met het bouwen van een nest, getuige het nestmateriaal dat ze aanvoerden. Terwijl het mannetje druk doende was met het bouwen van het nest, zat het vrouwtje onderin een struik minutenlang op een tak.

Rubriek mooie foto’s

Heel bijzonder, een groepje kleine zwanen met een juveniel (jonge, kleine zwaan) bij de Brabantse Wal. Gemaakt door Marianne Wijten.

Foto: Marianne Wijten
Foto: Marianne Wijten

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!