Sierra Leone wil Bolle Jos ruilen tegen politiek vluchteling in Eindhoven
Al wekenlang is ons land in de ban van Jos Leijdekkers uit Breda, alias Bolle Jos. De meest gezochte drugscrimineel van Nederland werd vorig jaar juni bij verstek veroordeeld tot 24 jaar cel voor betrokkenheid bij zes drugstransporten van in totaal zesduizend kilo cocaïne. Halverwege januari is duidelijk geworden dat hij al geruime tijd in Sierra Leone verblijft en zelfs een liefdesrelatie zou onderhouden met de dochter van de president van het land.
Na veel wikken en wegen heeft Nederland een uitleveringsverzoek ingediend bij het West-Afrikaanse land, maar tot nu toe lijkt dat weinig op te leveren. Sierra Leone kondigde een klopjacht aan, maar daar is volgens oppositieleider Mohamed Kamarainba Mansaray niets van waar. Sterker nog, de drugscrimineel zou juist worden beschermd door de autoriteiten.
“Ze liegen. Ze beschermen hem juist en proberen iedereen om de tuin te leiden”, zei de oppositieleider eerder tegen Omroep Brabant. “De autoriteiten weten al jaren wat Jos doet en willen hem echt niet laten gaan, want hij zorgt voor inkomsten. Dat is hoe het daar werkt. Alles draait om geld.”
Gevangenenruil
Maar dat kan wel eens heel anders worden, schrijft de Volkskrant. Media in het land hinten er openlijk op dat Sierra Leone wel iets voelt voor een soort van gevangenenruil. In Eindhoven woont namelijk al jarenlang een politiek vluchteling die wekelijks radioprogramma's maakt waarin hij fel uithaalt tegen de huidige regering in het land.
De politieke influencer geldt als een van de belangrijkste aanjagers van de protesten tegen de enorme inflatie en de regering. Drie jaar geleden liepen die demonstraties uit de hand. Het kwam tot gevechten tussen demonstranten en de politie. Er vielen zeker 27 doden.
Deze Adebayo, wiens echte naam hoogstwaarschijnlijk Abdul Will Kamara is, is de machthebbers al jarenlang een doorn in het oog. Niets liever zien zij deze man zo snel mogelijk verdwijnen. Vorige week liet de Sierra Leoonse minister van Informatie Chernor Bah tijdens een persconferentie weten al twee keer een uitleveringsverzoek bij Nederland te hebben ingediend. Maar zonder succes. Het ministerie van Justitie en Veiligheid in Nederland bevestigt aan de krant alleen dat er gesprekken zijn geweest met Sierra Leone over ‘de zaak van Adebayor’ en ‘de (on)mogelijkheden met betrekking tot deze zaak in Nederland’.
Bescherming
De grote vraag is en blijft natuurlijk of de voorgestelde deal überhaupt mogelijk is. Adebayor geniet als politiek dissident bescherming in ons land. En de kans dat hij direct voor de rest van zijn leven in de cel belandt of spoorloos verdwijnt als hij wordt uitgeleverd, is levensgroot. Adebayor maakt zich zelf in ieder geval geen zorgen. "Ik ben in Nederland, ik ben veilig en ik ga nergens heen", zegt hij in een video.